Wpisy
Przystawki i przekąski
Zupy
Bez kategorii
- 8 nowych firm w Sieci Dziedzictwo Kulinarne Opolskie
- Cukiernia Gorgosz
- Dotacje dla NGO z zakresu dziedzictwa kulinarnego
- Dwudniowe warsztaty kuchni śląskiej i kresowej dla KGW
- Fancy-Food Catering Tomasz Rosa (usługi cateringowe)
- Filmy
- Finał konkursu “Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Opolskie ze smakiem”!
- Gospodarstwo Sadowniczo-Ogrodnicze Werner-Kuc
- Klauzula informacyjna RODO
- Koła Gospodyń Wiejskich
- Konkurs “Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” – rozstrzygnięty!
- Konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów rozstrzygnięty !
- Konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów! Zapraszamy do udziału!
- Konkurs NKD 2018
- Konkurs NKD 2019
- Konkursy NKD 2008-2017
- Mirela Paterok Rolniczy Handel “Wiejskie Dobroci”
- Młyn Handlowo-Usługowy s.c. J. Pach, M. Pach
- NKD 2020
- Obniżenie opłat za udział w sieci Dziedzictwo Kulinarne Opolskie w 2021 roku
- Ogłaszamy Konkurs! Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Opolskie ze smakiem!
- Opolskie ze smakiem oraz z nagrodami!
- Opolskie ze Smakiem w Byczynie
- Otwarty konkurs ofert “Opolskie ze smakiem”
- Otwarty konkurs ofert “Opolskie ze smakiem” rozstrzygnięty!
- Pasieka nad Prosną Marcin Kawczyk
- Pasieka Opawska Barć
- Perły
- Realizacja zadania publicznego “Opolskie ze smakiem” – informacje dla NGO
- Restauracja Regius
- Ruszył nabór wniosków „Wsparcie na przystępowanie do systemów jakości” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
- Ruszył otwarty konkurs ofert “Opolskie ze smakiem”
- Ruszył otwarty konkurs ofert „Opolskie ze smakiem”
- Szkolenie dla KGW – Jak bezpiecznie wytwarzać żywność
- Szlakiem kulinarnego dziedzictwa
- V Wojewódzki Konkurs na Potrawę Kresową
- Wskazówki dla NGO dot. realizacji projektów współfinansowanych ze środków Samorządu Województwa Opolskiego
- Życzenia Wielkanocne
Dania główne
- Buchty śląskie, czyli kluski drożdżowe gotowane na parze
- Gołąbki z kaszy gryczanej i ziemniaków
- Harynki w cebulowej zołzie
- Kluski kładzione
- Kluski śląskie, tzw. biołe kluski
- Modro kapusta
- Oberiba na gęsto
- Opolska rolada wołowa
- Pańczkraut – kapusta kiszona z ziemniakami
- Pieróg postny ze Starych Kolni
- Placki kartoflane z blachy
- Pranzunki/prandzonki
- Siemieniotka
- Śląskie niebo
- Wicyński barszcz chrzanowy
Nasze produkty tradycyjne
- Ajerlikier
- Anyżki
- Babka zista
- Buchty śląskie, czyli kluski drożdżowe gotowane na parze
- Chałwy sezamowe
- Chleb gogoliński
- Chleb mleczny praszkowski
- Chrust, chrustek, chrustki, faworki
- Chrust, faworki
- Ciasto “Jeż”
- Citron śpajza – szpajza cytrynowa
- Domowy ser parzony z kminkiem
- Germuszka (zwana też warmuszką, biermuszką)
- Gołąbki z kaszy gryczanej i ziemniaków
- Harynki w cebulowej zołzie
- Jabłka odmiany Berlepsch
- Jabłka odmiany Grafsztynek prawdziwy
- Jabłka odmiany Wealthy
- Jabłka suszone z pieca na Liście Produktów Tradycyjnych
- Kakałówka – odświętny likier na Liście Produktów Tradycyjnych
- Kapusta kiszona z Bobrowy
- Karp niemodliński
- Kartoffelsalat
- Kluski śląskie (tzw. biołe kluski)
- Kołocz śląski
- Kompot z kwity
- Krajanki
- Kraple
- Kretowina – ciasto biszkoptowe o smaku czekoladowym
- Krośnicka szpajza
- Kroszonka opolska
- Krupniok śląski
- Krupnioki z Górek
- Leberwurst drobno mielony z Górek /wątrobianka z Górek
- Leberwurst grubo mielony z Górek /pasztetowa z Górek
- Makaron domowy z Makowic
- Makówka opolska
- Masło czyszeckie
- Masło z Olesna
- Miody Popielowskie z Borów Stobrawskich
- Miody rudnickie
- Miody wołczyńskie
- Modro kapusta (tj. kapusta czerwona)
- Modziki
- Mołcka – potrawa wigilijna
- Nalewka orzechowa
- Nudle
- Oberiba na gęsto
- Ogórkowe pikle
- Olej głubczycki rzepakowy tłoczony na zimno
- Opolska rolada wołowa
- Opolskie ciasteczka ze skwarek (szpyrek)
- Pańczkraut
- Pieróg postny ze Starych Kolni
- Piwo miodowe
- Placki kartoflane z blachy
- Polewka/polywka/zupa z maślanki
- Pranzunki/prandzonki
- Salceson biały z Górek /presswurst biały z Górek
- Salceson ozorkowy z Górek /presswurst ozorkowy z Górek
- Ścierka opolska
- Ser domowy smażony z kminkiem, z czosnkiem, bez przypraw
- Ser twarogowy z Olesna
- Siemieniotka
- Śląski żur na maślance
- Śląskie niebo
- Śliszki – potrawa wigilijna
- Soleier– śląskie jajka w zalewie kminkowej
- Stara odmiana jabłoni Königin
- Stara odmiana jabłoni Książę Albrecht Pruski
- Tej ziołowy
- Wicyński barszcz chrzanowy wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych
- Wodzionka
- Zupa rakowa
- Żur żyniaty/ żur żeniaty
- Żymlok opolski biały
- Zymlok z Górek
Wypieki i desery
Produkty mleczne
Produkty mięsne
- Krupniok śląski
- Krupnioki z Górek
- Leberwurst drobno mielony z Górek /wątrobianka z Górek
- Leberwurst grubo mielony z Górek /pasztetowa z Górek
- Modziki
- Opolska rolada wołowa
- Salceson biały z Górek /presswurst biały z Górek
- Salceson ozorkowy z Górek /presswurst ozorkowy z Górek
- Żymlok opolski biały
- Zymlok z Górek
Aktualności
- “Opolskie ze smakiem” na gali dla opolskich kobiet
- „Opolskie ze smakiem” znów z wieloma nagrodami!
- „Polewka z maślanki” i „masło czyszeckie” wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych Województwa Opolskiego.
- #opolskiesiewspiera
- 7 Pereł, 1 medal i klucz! Targi “Smaki Regionów” zakończone!
- 8 nowych firm w Sieci Dziedzictwo Kulinarne Opolskie
- Ajerlikier wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych
- Anyżki
- Aż osiem opolskich Pereł!
- Babka zista
- Babka zista i krośnicka szpajza wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych
- Buchty śląskie, czyli kluski drożdżowe gotowane na parze
- Budżet Samorządu Województwa Opolskiego na 2022 rok został przyjęty!
- Chałwy sezamowe
- Chcesz jeść zdrowo i lokalnie – kupuj blisko, bezpiecznie i zdalnie!
- Chleb gogoliński
- Chleb mleczny praszkowski
- Chrust, chrustek, chrustki, faworki
- Chrust, faworki
- Citron śpajza – szpajza cytrynowa
- Domowy ser parzony z kminkiem
- Dotacje dla NGO z zakresu dziedzictwa kulinarnego
- Dożynki Wojewódzkie i Konkurs “Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” przeniesione na 2021 r.
- Dwudniowe warsztaty kuchni śląskiej i kresowej dla KGW
- Festiwal “Kluski i kluseczki” w Górkach
- Festiwal Placków Różnorodnych w Górkach
- Finał konkursu “Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Opolskie ze smakiem”!
- Germuszka (zwana też warmuszką, biermuszką)
- Gołąbki z kaszy gryczanej i ziemniaków
- Harynki w cebulowej zołzie
- Harynki w cebulowej zołzie
- I część EBOOKA – Przepisy ze starych zeszytów
- I posiedzenie Zespołu ds. Opolskie ze smakiem
- II część EBOOKA – Stare przepisy w nowej odsłonie
- II warsztaty kulinarne dla KGW
- Jabłka odmiany Berlepsch
- Jabłka odmiany Grafsztynek prawdziwy
- Jabłka odmiany Wealthy
- Jabłka suszone z pieca na Liście Produktów Tradycyjnych
- Jedziemy na Targi Smaki Regionów do Poznania
- Kakałówka – odświętny likier na Liście Produktów Tradycyjnych
- Kapusta kiszona z Bobrowy
- Karp niemodliński
- Kartoffelsalat
- Kartoffelsalat – szałot śląski
- Kluski kładzione
- Kluski śląskie (tzw. biołe kluski)
- Kolanowickie warsztaty – Ołma warzy z bajtlami
- Kolejne osiem firm dołączyło do grona ambasadorów lokalnej żywności
- Kołocz śląski
- Kołocz śląski/kołacz śląski
- Kompot z kwity
- Konkurs “Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” za nami!
- Konkurs “Polska wieś smakuje”
- Konkurs “Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” – rozstrzygnięty!
- Konkurs Kulinarne Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów rozstrzygnięty!
- Konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów rozstrzygnięty !
- Konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów! Zapraszamy do udziału!
- Konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów! Zapraszamy do udziału!
- Krajanki
- Krajanki
- Kraple na Liście Produktów Tradycyjnych
- Kretowina – ciasto biszkoptowe o smaku czekoladowym
- Kretowina – ciasto biszkoptowe o smaku czekoladowym
- Krośnicka szpajza
- Krośnicka szpajza
- Kroszonka opolska
- Krupniok śląski
- Kuchnia śląska i kresowa – warsztaty dla Kół Gospodyń Wiejskich
- Leberwurst drobno mielony z Górek /wątrobianka z Górek
- Leberwurst grubo mielony z Górek /pasztetowa z Górek
- Makaron domowy z Makowic
- Makówka opolska
- MAMY TRZY KOLEJNE PRODUKTY TRADYCYJNE!
- Masło czyszeckie
- Masło z Olesna
- Miody Popielowskie z Borów Stobrawskich
- Miody rudnickie
- Miody wołczyńskie
- Modro kapusta (tj. kapusta czerwona)
- Mołcka – potrawa wigilijna
- Mołcka, inaczej moucka, moczka – potrawa wigilijna
- Nalewka orzechowa
- Nudle
- Oberiba na gęsto
- Ochrona miejsc pracy w następstwie wystąpienia COVID-19
- Ogłaszamy Konkurs! Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Opolskie ze smakiem!
- Ogórkowe pikle
- Ogórkowe pikle
- Olej głubczycki rzepakowy tłoczony na zimno
- Ołma robi krauze do komory
- Ołma warzy dla zięcia
- Opolska rolada wołowa
- Opolskie ciasteczka ze skwarek (szpyrek)
- Opolskie ciastka ze skwarek
- Opolskie miody – na zdrowie!
- Opolskie śniadanie ze smakiem
- Opolskie ze smakiem oraz z nagrodami!
- Opolskie ze smakiem podczas Święta Województwa Opolskiego!
- Opolskie ze Smakiem w Byczynie
- Opolskie ze smakiem! Certyfikaty wręczone obecnym i nowym partnerom!
- Otwarty konkurs ofert “Opolskie ze smakiem” rozstrzygnięty!
- Otwarty konkurs ofert “Opolskie ze smakiem” rozstrzygnięty!
- Pańczkraut
- Piernik z latwergą na Liście Produktów Tradycyjnych!
- Pieróg postny ze Starych Kolni
- Piwo miodowe
- Placki kartoflane z blachy
- Polewka / polywka / zupa z maślanki
- Polewka/polywka/zupa z maślanki
- Ponad 196 mln zł dla bezpieczeństwa mieszkańców
- Poznaj smaki Opolskiego Bifyja
- Pranzunki naszym produktem tradycyjnym!
- Rozrasta się Opolskie ze smakiem!
- Ruszył nabór do otwartego konkursu ofert “Opolskie ze smakiem”
- Ruszył nabór do otwartego konkursu ofert „Opolskie ze smakiem”
- Ruszył nabór wniosków „Wsparcie na przystępowanie do systemów jakości” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
- Ruszył otwarty konkurs ofert “Opolskie ze smakiem”
- Ruszył otwarty konkurs ofert „Opolskie ze smakiem”
- Rzeźnie rolnicze – poradniki do pobrania
- Salceson biały z Górek /presswurst biały z Górek
- Salceson ozorkowy z Górek /presswurst ozorkowy z Górek
- Ścierka opolska
- Ser domowy smażony z kminkiem, z czosnkiem, bez przypraw
- Siemieniotka
- Siemieniotka
- Śląskie niebo
- Śląskie niebo
- Śliszki – potrawa wigilijna
- Smacznie i zdrowo w Nowince.
- Smacznie na targach turystycznych!
- Stara odmiana jabłoni Königin
- Stara odmiana jabłoni Książę Albrecht Pruski
- Studzienina na Liście Produktów Tradycyjnych!
- Świąteczne życzenia
- Szkolenie dla KGW – Jak bezpiecznie wytwarzać żywność
- Szkolenie dla Kół Gospodyń Wiejskich
- Szkolenie on line dla Kół Gospodyń Wiejskich
- Szlakiem kulinarnego dziedzictwa
- Tej ziołowy
- Tu kupisz pyszne pączki!
- Turniej Słodkości “Przepisane Tradycje” oraz warsztaty dla KGW – za nami!
- Turniej Słodkości dla KGW “Przepisane Tradycje”
- Turniej Słodkości, znamy zakwalifikowane KGW!
- Umowy na najsmaczniejsze wydarzenia 2023 wręczone!
- V Wojewódzki Konkurs na Potrawę Kresową
- VI konkurs “Czas na rybę” rozstrzygnięty!
- Wicyński barszcz chrzanowy wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych
- Wizyta studyjna w Warmińsko – Mazurskim
- Wodzionka
- XIX edycja OPOLSKIEJ MARKI!
- XX EDYCJA KONKURSU “NASZE KULINARNE DZIEDZICTWO-SMAKI REGIONÓW”
- XXIII edycja konkursu “Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” ogłoszona!
- Zamów jedzenie na Święta!
- Zupa rakowa wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych!
- Żur żyniaty wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych!
- Żur żyniaty/żur żeniaty
- Życzenia Wielkanocne
- Żymlok opolski biały
- Zymlok z Górek
Produkty rybołóstwa
Warzywa i owoce
Nasi członkowie
- “Społem” Powszechna Spółdzielnia Spożywców w Niemodlinie
- Agroturystyka ‘Cichy Zakątek’ Danuta Majewska
- Bistro FINEZJA – FHU Finezja Kinga Galla
- Browar Opolski s.c. Wojciech i Justyna Plucik
- Ciastkarnia PAWEŁ Paweł Schlensag
- Cukiernia Magosz MARIA MAGOSZ
- DELICIOUS HOME MADE IRENA JASIŃSKA
- Edyta Grabowska Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowo-Usługowe PIEKARNIA GRABOWSKI
- FAN-AGRI s.c.
- Gminna Spółdzielnia Samopomoc Chłopska w Praszce
- Gospodarstwo Agroturystyczne “Ranczo w Dolinie Odry”
- Gospodarstwo Agroturystyczne “Zacisze Antoszka”
- Gospodarstwo Agroturystyczne Pod Kotwicą Sylwiusz Kubiciel
- Gospodarstwo Agroturystyczne U EDYTY
- Gospodarstwo Pasieczne Piotr Krękiewicz
- Gospodarstwo Rolne A.S. Górka Lipowa Farma
- Gospodarstwo Rolne Aleksandra Wierszak (RHD)
- Gospodarstwo Rolne Kozia Ferma
- Gospodarstwo Rolne Patrycja Dyla-Szynklarz
- Gospodarstwo Rolnie KOZI DAR
- GOSPODARSTWO RYBACKIE KRZYWA GÓRA
- GOSPODARSTWO RYBACKIE MARKOWE
- Hotel & Browar Słociak s.c.
- HOTEL KAROLINKA
- Karczma „Zapiecek”
- Książęcy Browar Nysa Sp. z o. o.
- Leśniczówka Gościejowice Sp. z o.o.
- Lodowe Inspiracje – Tomasz Szypuła
- Mirela Paterok Rolniczy Handel “Wiejskie Dobroci”
- Młyn Handlowo-Usługowy s.c. J. Pach, M. Pach
- Młyn Uszyce Joanna Bińczycka
- Moszna Zamek sp. z o.o.
- NAPUS-OIL s.c.
- Okręg Polskiego Związku Wędkarskiego w Opolu
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Oleśnie
- OPOLANKA sp z o.o. spółka komandytowa
- P.P.H.U. Gospodarstwo Pasieczne MAJA Andrzej Krzak
- PAŁAC PAWŁOWICE
- Pałacowa Winnica Godyla
- Państwowe Gospodarstwo Leśne Lasy Państwowe Gospodarstwo Rybackie Niemodlin
- Pasieka Gucio
- Pasieka Opawska Barć
- Pasieka Wędrowna Jadwiga i Szczepan Mały
- Pasieka Zapylone
- Pasieka Zarodowa w Maciejowie Dolina Stobrawy Sp. z o. o.
- PHU Agnieszka Żurakowska Hotel Dębowe Wzgórze
- PHU Restauracja Kamieniec
- Piekarnia Cukiernia Krystian Stosiek
- Piekarnia DROST Krzysztof Drost
- Piekarnia Foryś s.c.
- Piekarnia Wodnicki Andrzej Wodnicki
- PPHU GODYLA SPÓŁKA JAWNA
- PPHU TOM s.c. Tomasz Mróz, Monika Mróz
- Pracownia Smaków
- Restauracja „Niebo w Gębie”
- Restauracja Gościniec Stara Kuźnia
- Restauracja na wyspie
- Restauracja Paradis
- Restauracja TRIO KIA
- Restauracja Zamkowy Młyn
- Sabina Nowak -Dorn PPHU
- Stanisław Smarduch NALEWKI KRESOWE.PL
- Tradycyjnie Robione
- Winnica Parypa
- Winnica Rodzinna Cwielong Olszewski
- Zagroda Opolska Sp. z o.o
- Zakład Mięsny Danuta Pawliszyn, Bogusław Pawliszyn Sp. J.
- Zakład Piekarniczo-cukierniczy L.B. Zimmermann sp.j.
- Zakład Przetwórstwa Mięsnego “BOCIAN” s.c.Grzegorz Ptak, Jadwiga Chludzińska-Ptak
- ZAKŁAD PRZETWÓRSTWA MIĘSNEGO MARCIN MROCZEK
- Zakład Przetwórstwa Spożywczego MILKA
- Zakłady Mięsne Żabiniec Sp. z o.o.
- ZPUH GOLOMB
Wyroby piekarnicze i cukiernicze
- Anyżki
- Babka zista
- Buchty śląskie, czyli kluski drożdżowe gotowane na parze
- Chałwy sezamowe
- Chleb gogoliński
- Chleb mleczny praszkowski
- Chrust, chrustek, chrustki, faworki
- Chrust, faworki
- Ciasto “Jeż”
- Citron śpajza – szpajza cytrynowa
- Kołocz śląski
- Krajanki
- Kraple
- Kretowina – ciasto biszkoptowe o smaku czekoladowym
- Krośnicka szpajza
- Opolskie ciasteczka ze skwarek (szpyrek)
- Śliszki – potrawa wigilijna
Restauracje i inne punkty gastronomiczne
- Bistro FINEZJA – FHU Finezja Kinga Galla
- Hotel & Browar Słociak s.c.
- HOTEL KAROLINKA
- Karczma „Zapiecek”
- Moszna Zamek sp. z o.o.
- OPOLANKA sp z o.o. spółka komandytowa
- PAŁAC PAWŁOWICE
- PHU Agnieszka Żurakowska Hotel Dębowe Wzgórze
- PHU Restauracja Kamieniec
- Pracownia Smaków
- Restauracja „Niebo w Gębie”
- Restauracja Gościniec Stara Kuźnia
- Restauracja na wyspie
- Restauracja Paradis
- Restauracja TRIO KIA
- Restauracja Zamkowy Młyn
- Sabina Nowak -Dorn PPHU
Gospodarstwa agroturystyczne i obiekty usług hotelarskich
- Agroturystyka ‘Cichy Zakątek’ Danuta Majewska
- Gospodarstwo Agroturystyczne “Ranczo w Dolinie Odry”
- Gospodarstwo Agroturystyczne “Zacisze Antoszka”
- Gospodarstwo Agroturystyczne Pod Kotwicą Sylwiusz Kubiciel
- Gospodarstwo Agroturystyczne U EDYTY
- Karczma „Zapiecek”
- Moszna Zamek sp. z o.o.
- OPOLANKA sp z o.o. spółka komandytowa
- PHU Agnieszka Żurakowska Hotel Dębowe Wzgórze
- Restauracja „Niebo w Gębie”
- Restauracja Gościniec Stara Kuźnia
- Restauracja Zamkowy Młyn
Producenci surowców w rolnictwie i ogrodnicy
- Gospodarstwo Pasieczne Piotr Krękiewicz
- Gospodarstwo Rolne A.S. Górka Lipowa Farma
- Gospodarstwo Rolne Aleksandra Wierszak (RHD)
- Gospodarstwo Rolne Kozia Ferma
- Gospodarstwo Rolne Patrycja Dyla-Szynklarz
- Gospodarstwo Rolnie KOZI DAR
- Mirela Paterok Rolniczy Handel “Wiejskie Dobroci”
- P.P.H.U. Gospodarstwo Pasieczne MAJA Andrzej Krzak
- Pałacowa Winnica Godyla
- Pasieka Gucio
- Pasieka Opawska Barć
- Pasieka Wędrowna Jadwiga i Szczepan Mały
- Pasieka Zapylone
- Pasieka Zarodowa w Maciejowie Dolina Stobrawy Sp. z o. o.
- Winnica Parypa
- Winnica Rodzinna Cwielong Olszewski
Gotowe dania i potrawy
- Germuszka (zwana też warmuszką, biermuszką)
- Gołąbki z kaszy gryczanej i ziemniaków
- Kartoffelsalat
- Kluski śląskie (tzw. biołe kluski)
- Makówka opolska
- Mołcka – potrawa wigilijna
- Oberiba na gęsto
- Pańczkraut
- Pieróg postny ze Starych Kolni
- Placki kartoflane z blachy
- Polewka/polywka/zupa z maślanki
- Pranzunki/prandzonki
- Ścierka opolska
- Siemieniotka
- Śląski żur na maślance
- Śląskie niebo
- Soleier– śląskie jajka w zalewie kminkowej
- Wicyński barszcz chrzanowy wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych
- Wodzionka
- Zupa rakowa
- Żur żyniaty/ żur żeniaty
Przedsiębiorstwa rybołówstwa / rybactwa
Napoje
Przetwórcy żywności
- “Społem” Powszechna Spółdzielnia Spożywców w Niemodlinie
- Browar Opolski s.c. Wojciech i Justyna Plucik
- Ciastkarnia PAWEŁ Paweł Schlensag
- Cukiernia Magosz MARIA MAGOSZ
- DELICIOUS HOME MADE IRENA JASIŃSKA
- Edyta Grabowska Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowo-Usługowe PIEKARNIA GRABOWSKI
- FAN-AGRI s.c.
- Gminna Spółdzielnia Samopomoc Chłopska w Praszce
- Książęcy Browar Nysa Sp. z o. o.
- Leśniczówka Gościejowice Sp. z o.o.
- Lodowe Inspiracje – Tomasz Szypuła
- Młyn Handlowo-Usługowy s.c. J. Pach, M. Pach
- Młyn Uszyce Joanna Bińczycka
- NAPUS-OIL s.c.
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Oleśnie
- Pasieka Gucio
- Piekarnia Cukiernia Krystian Stosiek
- Piekarnia DROST Krzysztof Drost
- Piekarnia Foryś s.c.
- Piekarnia Wodnicki Andrzej Wodnicki
- PPHU GODYLA SPÓŁKA JAWNA
- PPHU TOM s.c. Tomasz Mróz, Monika Mróz
- Stanisław Smarduch NALEWKI KRESOWE.PL
- Tradycyjnie Robione
- Winnica Parypa
- Winnica Rodzinna Cwielong Olszewski
- Zagroda Opolska Sp. z o.o
- Zakład Mięsny Danuta Pawliszyn, Bogusław Pawliszyn Sp. J.
- Zakład Piekarniczo-cukierniczy L.B. Zimmermann sp.j.
- Zakład Przetwórstwa Mięsnego “BOCIAN” s.c.Grzegorz Ptak, Jadwiga Chludzińska-Ptak
- ZAKŁAD PRZETWÓRSTWA MIĘSNEGO MARCIN MROCZEK
- Zakład Przetwórstwa Spożywczego MILKA
- Zakłady Mięsne Żabiniec Sp. z o.o.
- ZPUH GOLOMB
Nasze produkty regionalne
Przepisy
- “Jeż” – ciasto tortowe z masą kremową z czarnej porzeczki
- Anyżki
- Babka Zista
- Buchty śląskie, czyli kluski drożdżowe gotowane na parze
- Chrust, faworki
- Germuszka (zwana też warmuszką, biermuszką)
- Gołąbki z kaszy gryczanej i ziemniaków
- Harynki w cebulowej zołzie
- Kartoffelsalat – szałot śląski
- Kluski kładzione
- Kluski śląskie, tzw. biołe kluski
- Krajanki
- Kretowina – ciasto biszkoptowe o smaku czekoladowym
- Krośnicka szpajza
- Makówka opolska
- Modro kapusta
- Mołcka, inaczej moucka, moczka – potrawa wigilijna
- Nudle
- Oberiba na gęsto
- Ogórkowe pikle
- Opolska rolada wołowa
- Opolskie ciastka ze skwarek
- Pańczkraut – kapusta kiszona z ziemniakami
- Pieróg postny ze Starych Kolni
- Placki kartoflane z blachy
- Polewka / polywka / zupa z maślanki
- Pranzunki/prandzonki
- Ścierka opolska
- Siemieniotka
- Śląskie niebo
- Śliszki
- Wicyński barszcz chrzanowy
- Wodzionka
- Zupa rakowa
- Żur żyniaty/żur żeniaty