Finał konkursu “Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Opolskie ze smakiem”!

W dniu 7 października br. sali Restauracji Kamieniec w Kamieniu Śląskim miał miejsce finał konkursu kulinarnego “Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Opolskie ze smakiem”. Wydarzenie zostało poprzedzone konferencją prasową inaugurującą kampanię promocyjną opolskich kulinariów pod nazwą “Opolskie ze smakiem”. 

 

Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Opolskie ze smakiem” stanowił w tym trudnym dla wszystkich czasie, zmodyfikowaną kontynuację konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, który w tym roku miał obchodzić jubileusz XX-lecia.

Konkurs został ogłoszony pod koniec czerwca w dwóch kategoriach: „Przepisy ze starych zeszytów” i „Opolskie dawne potrawy w nowej odsłonie”. Do Urzędu Marszałkowskiego Województwa Opolskiego wpłynęło w sumie 21 zgłoszeń. 14 w kategorii pierwszej oraz 7 w kategorii drugiej.

Laureaci konkursu otrzymali bony do restauracji, które należą do sieci Dziedzictwo Kulinarne Opolskie oraz kosze z produktami od producentów, należących również do sieci. Zarówno restauratorzy, jak i producenci, znaleźli się w tym roku bardzo trudnej sytuacji. Te nagrody to również ukłon w ich stronę oraz zachęcenie mieszkańców regionu do dokonywania zakupów i usług w lokalnych firmach. Nagrody wręczał Pan Roman Kolek – Wicemarszałek Roman Kolek oraz Pan Antoni Konopka, Członek Zarządu Województwa Opolskiego.

OTO LAUREACI KONKURSU:

Kategoria: “Opolskie dawne potrawy w nowej odsłonie”

  • I miejsce
    Anna Zazula i Joanna Rak z Samodzielnego Koła Gospodyń Wiejskich w Chróścinie gm. Lewin Brzeski za danie nadziewany gołąb kaszą pęczak z warzywami, otulony sosem z lebiody i pianką z zakwasu buraczanego
  • II miejsce
    Janusz Stanisław Andrasz za potrawę Hekele z blinami
  • III miejsce
    Delicious HOME MADE Irena Jasińska za potrawę Opolski wieniec
Wyróżnienia:
  • Ewelina Jabłońska, Restauracja Opolanka za danie „Kotlet mielony z puree ziemniaczanym z mizerią z zielonego ogórka z koprem i oliwą z kopru”
  • Katarzyna Kaczmarczyk, Masarnia Golomb ze Szczedrzyka za danie „Hamburger z mózgiem”
  • Sabina Frączyk i Dariusz Olczyk za danie Gołębie swawole na poduszkach z „ruchańców” przyłapane, krasnym pledem otulone.

Kategoria “Przepisy ze starych zeszytów”

  • I miejsce
    Samodzielne Koło Gospodyń Wiejskich w Prusinowice, Opole, Poland za danie Kresowiaczki – pierogi z wątróbką i kaszą gryczaną
  • II miejsce
    Agnieszka Spyra za danie Królik na maślance
  • III miejsce ex aequo
    Barbara Głatki za danie Pańćkraut z gotowanym boczkiem
    oraz
    Justyna Szmechta za danie Kapusta kiszona z kaszą jaglaną
Wyróżnienia:
  • Martyna Datko za potrawę Kluski kładzione
  • Ewelina Jabłońska restauracja Opolanka za danie Miętus w cieście kminkowym z młodymi smażonymi ziemniakami z koperkiem i kiszonymi młodymi warzywami
  • Samodzielne Koło Gospodyń Wiejskich w Maciejowie
  • Czesława Szczepaniak za danie: Kotlety z leszcza na piątkowy obiad
  • Lidia Fronia za potrawę Zacieranki z surówką z marchewki i kotletem z jaj
  • Weronika Siwy za danie Semmelknudel – kluski z czerstwej bułki z polewą owocową
Zarząd Województwa Opolskiego oraz Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Łosiowie podziękowali również za udział w konkursie następującym Pani Teresie Kern, która zgłosiła do konkursu danie „kartofle z kiszką ze smażonką” oraz danie „Kotlet drobiowy zapiekany ze szpinakiem serem camembert oraz chipsy z klusek, surówka i barszcz”, Pani Stanisławie Fornal, za zgłoszone danie „Gołąbki z tartych ziemniaków”, Pani Danucie Ruchlewicz za „Klopsiki w jarzynach po staropolsku” oraz Pani Kazimiera Litewce, która zgłosiła do konkursu danie „Prażuchy po krakowsku”.

Wszystkim serdecznie gratulujemy!

Zapraszamy do obejrzenia galerii potraw konkursowych!

 

Zainaugurowana została również kampania kulinarna “Opolskie ze smakiem”. Jej celem jest integracja opolskich grup, środowisk i przedsięwzięć, w których sferze aktywności są kulinaria.

Oficjalnie ruszyła strona internetowa zesmakiem.opoleskie.pl

Jest to wspólna platforma komunikacji o dostępności produktów lokalnych oraz źródłem informacji o najważniejszych wydarzeniach kulinarnych w regionie, realizowanych przez:

  • Sieć Dziedzictwo Kulinarne Opolskie
  • promocję produktów wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych
  • Szlak Kulinarnego “Opolski Bifyj”
  • Rybacką Lokalną Grupę Działania “Opolszczyzna”
  • oraz Koła Gospodyń Wiejskich

Na stole promującym kampanię miały okazję znaleźć się produkty od członków sieci Dziedzictwo Kulinarne Opolskie:

  • kołacz śląski z Cukierni Magosz
  • anyżki z Ciastkarni “Paweł” Paweł Schlensag z Jemielnicy
  • wędliny z Masarni Golomb ze Szczedrzyka
  • sery kozie z Koziego Daru z Chudoby
  • nalewki Kresowe z Grodkowa
  • wino z Winnicy Godyla (kandydujące do sieci DKO)
  • piwo rzemieślnicze z Browaru w Cieniu
  • olej rzepakowy głubczycki, Napus-Oil
  • karp markowy z Gospodarstwa Rybackiego “Markowe”
  • chleb dożynkowy oraz ciasteczka maślane, kręcone przez maszynkę z Piekarni Wodnicki
  • chleb “Tadek” z Niemodlina
  • makarony Opolski Bifej
  • miody z Pasieki Zarodowej w Maciejowie
  • miody z Gospodarstwa Pasiecznego z Ligoty Tułowickiej

Artykuł Finał konkursu “Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Opolskie ze smakiem”! pochodzi z serwisu Dziedzictwo Kulinarne Województwa Opolskiego.