Kuchnia śląska i kresowa – warsztaty dla Kół Gospodyń Wiejskich

Za nami pierwsze dwudniowe warsztaty dla Kół Gospodyń Wiejskich w uroczym i klimatycznym miejscu Hotel Dębowe Wzgórze Wellness & Spa
W pierwszym dniu Panie przygotowały potrawy kuchni śląskiej w nowej odsłonie, pod okiem Pana Patryka Buchty z Pracowni Smaków z Jełowej.
  • Przystawka: Pierożki z gęsiną i sosem na bazie sera smażonego z chili
  • Zupa: Krem z wędzonych ziemniaków na wodzionce z chipsem z boczku i popcornem z kaszy gryczanej
  • Danie główne: Śląskie risotto z kozim serem Kozi Dar Chudoba i pstrągiem poliwodzkim gotowanym sous vide
  • Deser: Rozgrzewające lody dyniowo-śliwkowe na ciekłym azocie z gorącą polewą dereniową
Gościem specjalnym była Pani dr hab. Dorota Świtała-Trybek, prof. UO, która opowiedziała o kulinariach w przysłowiach i wierzeniach ludowych. Do Pań z KGW wyszedł również szef kuchni restauracji w Dębowym Wzgórzu, Pan Waldemar Małota. Opowiedział m.in. o tym, że opolskiej kuchni uczył  się od Pani Urszuli Trinczek z KGW z Wierzchu.

Drugiego dnia warsztaty poprowadził Pan Paweł Ochman, autor popularnego bloga Weganon i miłośnik kuchni kresowej.

Panie przygotowały:
  • Zupa: Nowogrodzką zupę grzybową z pęczakiem
  • Danie Główne: lwowskie kotlety ziemniaczano-dyniowe z soczewicą i sosem grzybowym
  • Deser I: Lwowskie racuchy dyniowe z dżemem truskawkowym
  • Deser II: stanisławowski kisiel jabłkowy na czerwonym winie
Dziękujemy Paniom z KGW, za obecność i zaangażowanie:
?KGW z Różyny „Różynianki” Różyna
?KGW Dziouchy z klasą z Masowa
?KGW z Grobnik Grobniki
?KGW „Nasiedlanki” Nasiedle
?KGW Z Wojciechowa
?KGW z Zieleńca
?KGW z Sieroniowic Sieroniowice
?KGW z Bogdanowicach Bogdanowice
?KGW z Piątkowic
?KGW z Kamienicy
Gościem specjalnym była Pani prof. Dorota Świtała-Trybek ,która pięknie opowiedziała o kulinariach w przysłowiach i wierzeniach ludowych ?