Kretowina – ciasto biszkoptowe o smaku czekoladowym

Kretowina to odmiana biszkoptowego ciasta czekoladowego z kremem. Jego odmienność polega na zastosowaniu miski w celu uzyskania kształtu półkuli wzorowanej na francuskiej Charlotte Royal.

Ponieważ kształtem ciasto przypomina kopczyk, nazwano je kretowiną. Jest to ciasto typu tortowego, różni się jednak od tradycyjnych tortów nie tylko kształtem, lecz także nadzieniem. Masa, którą przełożono ciasto, uzyskuje swą lekką i puszystą konsystencję dzięki dodatkowi mleka z żelatyną. Przepis na kretowinę trafił na Opolszczyznę najprawdopodobniej z Niemiec, z którymi ludność rodzimą łączą różnorodne związki, głównie kontakty rodzinne. Nowości kulinarne, zwłaszcza wypieki i wyroby cukiernicze, są tu chętnie wypróbowywane, gdyż każda gospodyni chce przyjąć gości podając do „kafeju” oryginalne, nieznane i „miejskie” ciasto.

Biszkopt:

  • 7 jaj
  • 7 łyżek cukru
  • 7 łyżek mąki
  • 1-2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa czekoladowa:

  • 200 g masła
  • 4 jaja
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1-2 łyżki kakao
  • ½ tabliczki startej czekolady

Polewa:

  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3-4 łyżki kakao

Biszkopt: Jaja z cukrem ubić na puszystą masę, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką, unosząc masę. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką tortownicy. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 170 stopni przez ok. 40 minut.  Upieczony i ostudzony biszkopt przekroić na dwa placki. Górną połową ciasta wyłożyć miskę (tak, żeby ciasto przybrało kształt kopca).

Przygotowanie masy: Zagotować mleko i rozpuścić w nim żelatynę.  Pozostawić do ostudzenia. W tym czasie utrzeć masło na puch ze szklanką cukru pudru i 4 żółtkami. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do kakao. Do masy maślanej dolewać powoli letnie mleko z żelatyną i cały czas ubijać mikserem. Na końcu dodać startą na wiórki czekoladę i pianę z białek. Całość delikatnie wymieszać. Pozostawić, żeby masa wystygła i lekko stężała.

Do ostudzonego  biszkoptu w misce włożyć lekko stężałą masę kakaową, przykryć pozostałą połową ciasta i pozostawić na 2-3 godziny. Po tym czasie odwrócić i wyjąć z miski.

Przygotować polewę: Masło roztopić, dodać jajko ubite z cukrem i kakao. Jeszcze gorącą polewę wylać na ciasto i udekorować posiekanymi migdałami.

Wpis na LPT: 5 marca 2007 r. w kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze.
Wnioskodawca: Natalia Grüner, Radoszowy, gm. Pawłowiczki.

Artykuł Kretowina – ciasto biszkoptowe o smaku czekoladowym pochodzi z serwisu Dziedzictwo Kulinarne Województwa Opolskiego.