Krajanki są tradycyjnym produktem kulinarnym na Śląsku Opolskim. Wypiekane są w gospodarstwach domowych z okazji uroczystości rodzinnych – wesel, chrzcin, rocznic ślubu, dożynek, odpustów. Przepis na wykonanie krajanek przechodzi
z pokolenia na pokolenie od niepamiętnych czasów.
Składniki:
Ciasto drożdżowe
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml ciepłego mleka
- 150 g masła
- 2 jajka
- 50 g świeżych drożdży
- 100 g cukru
- starta skórka z ½ cytryny
- szczypta soli
Kruszonka
- 400 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 200 g cukru
- 1 jajko
- cukier wanilinowy
Nadzienie – masa serowa
- 1 kg białego sera (tłustego lub półtłustego)
- 250 g cukru
- 5 jajek
- 150 g masła
- rodzynki
- cukier wanilinowy
- szczypta szafranu
Nadzienie – masa makowa
- 500 g maku
- 250 ml wrzącego mleka
- 250 g cukru
- 100 g masła
- 2 łyżki mąki
- orzechy lub migdały
Nadzienie – masa jabłkowa
- 1 kg jabłek
- 3 łyżki cukru
- 1 ½ łyżeczki cynamonu
- cukier puder do posypania
Przygotowanie
Z ciepłego mleka, drożdży i cukru przygotować rozczyn, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Do naczynia wsypać mąkę pszenną, dodać utarte z cukrem jajka, masło i wcześniej przygotowany rozczyn z drożdży. Połączyć składniki, dodać startą skórkę cytryny i cukier wanilinowy. Wyrabiać ciasto tak długo aż będzie odstawało
od miski. Tak przygotowane ciasto pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Masa serowa
Twaróg zmielić przez maszynkę, dodać cukier, jajka, rodzynki, szafran, wanilię. Dobrze wymieszać.
Masa makowa
Mak zmielić, „zaparzyć” mlekiem, dodać cukier, masło, mąkę, cukier wanilinowy, orzechy lub migdały.
Masa jabłkowa
Obrane jabłka zetrzeć na tarce, dodać cukier i cynamon.
Ciasto ponownie przerobić i pozostawić do ponownego wyrośnięcia.
Brać kawałki ciasta, formować kwadratowe placki, nakładać nadzienie, założyć rogi do środka i układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce, pozostawiając między krajankami miejsce do wyrośnięcia. Ciasto z wierzchu smarować rozmąconym jajkiem z mlekiem.
Kruszonka
Masło, cukier, cukier wanilinowy i jajko ucieramy. Dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto, aż będzie jednolite. Kruszonkę układać palcami na krajankach.
Krajanki piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 30 minut, aż będą miały złocisty kolor. Gdy przestygną posypać cukrem pudrem.
Wpis na LPT: 12 sierpnia 2010 r. w kategorii: Wyroby cukiernicze i piekarnicze
Wnioskodawca: Krystyna Linek z Dobieszowic
Więcej o wpisie krajanek na Listę Produktów Tradycyjnych znajdziecie TUTAJ