Opolska rolada wołowa

Składniki: 

  • 4 płaty wołowiny zrazowej
    1 średnia cebula
    100 g wędzonego boczku
    3 ogórki kiszone
    musztarda do posmarowania mięsa
    sól, pieprz
    ziele angielskie
    liść laurowy
    2 płaskie łyżki mąki pszennej

Przygotowanie: 

Boczek wędzony, cebule i ogórki kiszone pokroić w kostkę.

Mięso rozbić, posolić, posypać pieprzem i posmarować musztardą. Na każdą roladę nałożyć  pokrojony w kostkę boczek, ogórek i cebulę. Zwinąć w ciasną roladę. Można opleść nitką lub unieruchomić szpikulcami.

Rolady kłaść na rozgrzany tłuszcz, zrumienić  z każdej strony, a następnie podlać wodą. Dusić pod przykryciem, aż będą miękkie. Gotowe rolady wyciągnąć, a sos zagęścić mąką wymieszaną z wodą. Podawać z kluskami śląskimi i modrą kapustą.

 

Więcej o roladzie wołowej tutaj:

Opolska rolada wołowa