Polewka / polywka / zupa z maślanki

Składniki:

  • 1 l swojskiej, wiejskiej maślanki
  • ½ l mleka lub wody
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól i pieprz
  • 7-8 ziemniaków
  • 5 łyżek masła
  • 1 cebula

Przygotowanie:

Maślankę należy zagotować na małym ogniu. Do gotującej się maślanki wlać mąkę pszenną roztrzepaną z mlekiem lub wodą, uzyskując konsystencję śmietany.  Podgrzewać do chwili zagotowania – mieszając. Zdjąć z ognia. Ugotowane ziemniaki ugnieść tłuczkiem i wyłożyć porcje na głębokie talerze.

Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle na złoty kolor. Do każdego talerza z ziemniakami nalać kilka chochel polewki i okrasić całość zrumienioną na maśle cebulką.

Polewka/polywka/zupa z maślanki została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych w dniu 2 marca 2020 roku, w kategorii: Gotowe dania i potrawy. Wniosek o wpis na LPT został złożony przez Stowarzyszenie Odnowy Wsi Spórok. 

Więcej o polewce z maślanki tutaj:

https://dziedzictwokulinarne.opolskie.pl/polewka-polywka-zupa-z-maslanki/