Polewka z maślanki jest charakterystyczną śląską potrawą, która była podstawowym daniem spożywanym głównie
na śniadanie, a w zależności od zamożności rodziny podawano ją z omastą lub bez niej. W XIX i na początku XX wieku polewka z maślanki stanowiła synonim śląskiej biedy, gdyż niejednokrotnie była jednym posiłkiem spożytym przez cały dzień, w myśl zasady „co rano, to i na połednie”.
Do dnia dzisiejszego w wielu wiejskich domach, w województwie opolskim przygotowywana jest zupa z maślanki na obiad lub na kolację. Polewkę podaje się najczęściej z ugotowanymi, tłuczonymi ziemniakami, okraszonymi masłem
i podsmażoną cebulą, ziemniakami pokrojonymi w plasterki bądź z chlebem i jajkiem. Plewka z maślanki jest potrawą smaczną i pożywną.
Składniki:
- 1 l swojskiej, wiejskiej maślanki
- ½ l mleka lub wody
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól i pieprz
- 7-8 ziemniaków
- 5 łyżek masła
- 1 cebula
Przygotowanie:
Maślankę należy zagotować na małym ogniu. Do gotującej się maślanki wlać mąkę pszenną roztrzepaną z mlekiem
lub wodą, uzyskując konsystencję śmietany. Podgrzewać do chwili zagotowania – mieszając. Zdjąć z ognia. Ugotowane ziemniaki ugnieść tłuczkiem i wyłożyć porcje na głębokie talerze.
Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle na złoty kolor. Do każdego talerza z ziemniakami nalać kilka chochel polewki i okrasić całość zrumienioną na maśle cebulką.
Polewka/polywka/zupa z maślanki została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych w dniu 2 marca 2020 roku, w kategorii: Gotowe dania i potrawy
Wniosek o wpis na LPT został złożony przez Stowarzyszenie Odnowy i Rozwoju Spórok
Więcej o wpisie polewki/polywki/zupy z maślanki na Listę Produktów Tradycyjnych znajdziecie TUTAJ: