Opolskie ze smakiem podczas Święta Województwa Opolskiego!

Już 11 czerwca br. widzimy się na Zamku w Mosznej!

Podczas Święta Województwa Opolskiego zostanie rozstrzygnięty regionalny etap  XXII Ogólnopolskiego Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Konkurs promuje tradycyjną, regionalną żywność oraz upowszechnia wiedzę na temat żywności wysokiej jakości. Organizatorem konkursu jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego we współpracy z Marszałkiem Województwa Opolskiego. Na etapie regionalnym komisja konkursowa przyznaje regulaminowe nagrody i wyróżnienia oraz nominuje produkty do nagrody „Perła”.  Konkurs odbędzie się w dwóch kategoriach: produkt i potrawa.

Oprócz tego w strefie „Opolskie ze smakiem” będzie można skosztować oraz zakupić specjały kulinarne przygotowane przez Panie z Kół Gospodyń Wiejskich oraz lokalnych producentów żywności.

Dodatkową atrakcją tej strefy będzie pokaz kulinarny przygotowany przez Mikołaja Rey’a, znanego kucharza, miłośnika kuchni tradycyjnej i staropolskiej. Razem z przedstawicielkami naszego regionu, wielokrotnie nagradzanymi za podtrzymywanie dziedzictwa kulinarnego i kulturowego, pan Mikołaj przygotuje potrawy na bazie lokalnych składników, rozmawiając z paniami o smacznych tradycjach województwa opolskiego.

Ramowy program w strefie OPOLSKIE ZE SMAKIEM:

  • godz. 11.30 – 14.00 – finał wojewódzki XXII konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów w dwóch kategoriach: produkt i potrawa w dwóch osobnych namiotach.
  • od godz. 13.00 degustacja przygotowana przez KGW i sprzedaż produktów lokalnych przez producentów zrzeszonych w inicjatywie Opolskie ze smakiem
  • od godz. 13.00 prezentacja Lokalnych Grup Działania
  • godz.15.00 do godz. 17.30 pokaz kulinarny z udziałem Pana Mikołaja Rey’a
  • godz. 16.30 – rozstrzygnięcie na scenie konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów

Lista produktów zakwalifikowanych do Konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów: 

  1. Polędwica wieprzowa tradycyjnie wędzona – Marcin Henke
  2. Pasztet zapiekany – Gospodarstwo rolne Jan Gorzellik
  3. Kiełbasa wiejska suszona – Katarzyna Piekarczyk
  4. Kaczka w dymie – Lis w kurniku Bożena Kała
  5. Kiełbasa Konrada – Konrad Kachel
  6. Rubinowa szynka z Naroka – Maciej Rojewski
  7. Fleisch pod fetem – KGW w Dąbrowie
  8. Kiełbasa z dzika – B.H. Jabłoński Zakład Przetwórstwa Mięsa Paweł Jabłoński
  9. Słonina wędzona – Jerzy Wilk
  10. Świński kogut z borowikami – SKGW w Chrzelicach
  11. Smalec mojej omy – Ryszard Smorczewski
  12. Necówka – polędwiczka pieczona w otrzewnej   KGW w Sieroniowicach
  13. Kiełbasa biała świąteczna „Brawurst” – ZPUH „GLOMB” Rzeźnictwo – Wędliniarstwo oraz Artykuły Spożywcze Dawid Glomb
  14. Fileciki z karpia w zalewie pomidorowej – Państwowe Gospodarstwo Leśne Lasy Państwowe Gospodarstwo Rybackie Niemodlin
  15. Pasztet z karpia Markowego – Gospodarstwo Rybackie „Markowe”
  16. Ser zależok – Gospodarstwo agroturystyczne Zacisze Antoszka Teresa i Norbert Kern
  17. Ser twardy podpuszczkowy, kozi z kozieradką – Małgorzata Rość
  18. Izbicki ser smażony – Piotr Paterok
  19. Masło – Mirela Paterok
  20. Fetka Kozia z suszonymi pomidorami – Kraina sera Karina i Michał Piotrowscy
  21. Wysocki specjał – Kozia ferma Gospodarstwo rolne Aneta Pająk
  22. Ser sałatkowy w ziołach – Gospodarstwo rolne Kozi Dar Małgorzata i Roman Famuła
  23. Ser Łemkowski  – Iwona Ucher
  24. Syr swojski – Stowarzyszenie Kobiet i Gospodyń Wiejskich w Gąsiorowicach
  25. Miód łąkowy – Szczepan Mały
  26. Miód rzepakowo – wielokwiatowy – Pasieka Gucio Niezdrowice Agnieszka i Adrian Urbańczyk
  27. Pierzga pszczela w miodzie wielokwiatowym – Pasieka Zapylone Kewin Kroll
  28. Miód kremowany z owocami liofilizowanymi – Gospodarstwo Pasieczne Dawid Guss
  29. Miód leśny nektarowo –  spadziowy – Pasieka Opawska Barć
  30. Rudnicki miód akacjowy – PPHU Gospodarstwo Pasieczne „MAJA” Andrzej Krzak
  31. Tradycyjny dżem jagodowy – Jolanta Henke
  32. Tradycyjny dżem truskawkowy z kwiatem róży – Alicja Gieża
  33. Ocet jabłkowo – ziołowy – KGW w Niezdrowicach
  34. Ogórki kiszone czosnkowe – Gospodarstwo agroturystyczne Zacisze Antoszka
  35. Sok z kiszonych buraków – Teodora Lerka
  36. Chleb orkiszowy – Aleksandra Wierszak
  37. Domowy chleb z ziarnami – Józefa Wawrów
  38. Makrony – Gospodarstwo agroturystyczne Zacisze Antoszka
  39. Piernik z kartofla – Cukiernia Magosz Maria Magosz
  40. Ciastka ze szpyrek – Maria Żmija – Glombik
  41. Piernik świąteczny – Sylwia Gawlas – Dąbrowska
  42. Kruche ciasteczka na smalcu – KGW Tradycja
  43. Tanie makaroniki wojenne – Gospodarstwo agroturystyczne „Ranczo w dolinie Odry”
  44. Windbojtle – Lidia Fronia
  45. Chałka  – Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska”
  46. Czekolada Nyska Książęca „Pierniczanka” – Nyskie Księstwo Jezior i Gór
  47. Ule – Stowarzyszenie Kobiet i Gospodyń Wiejskich w Gąsiorowicach
  48. Nussecken – Stowarzyszenie Odnowa Wsi Biedrzychowice
  49. Tort śląski – Stowarzyszenie “Nasze Górki”
  50. Kompot ze szwestek – Iwona Kern
  51. Kompot z augustówek – Irena Wala
  52. Ziołowy tej – Gabriela Kollmann
  53. Syrop z mniszka kaniowskiego – KGW Leśne babki z Kaniowa
  54. OXYMEL (cydr ognisty) – Przydrożna Pasieka Gospodarstwa Rodziny Fluder
  55. Ajerlikier – Cukiernia Magosz Maria Magosz
  56. Nalewka z dzikiej róży na miodzie lipowym – Jadwiga Mały
  57. Rozgrzewający syrop malinowy  – KGW StyLOVE z Rybnej
  58. Warzonka na niemoc – KGW w Dąbrowie
  59. Muscatto – Winnica rodzina Marcin Cwielong
  60. Nalewka z pigwy – Gerard Kosytorz
  61. Nalewka z fiołków leśnych- KGW w Sieroniowicach
  62. Karminadle z królika – farsz – Gospodarstwo agroturystyczne „Ranczo w dolinie Odry”
  63. Bałabuszki – KGW Kazimierz
  64. Bigos z kiszonej kapusty czerwonej – Irena Jasińska
  65. Olej słonecznikowy – Napus Oil sp. z o.o.

Lista produktów do nagrody PERŁA 2023

  1. Półgęsek wędzony – Bożena Kała
  2. Narockie suszone wędliny dojrzewające – Maciej Rojewski
  3. Bułczanka – Gospodarstwo rolne Anita i Jan Gorzellik
  4. Karp w zalewie octowej (a’ la śledzik) – Gospodarstwo rybackie „Markowe”
  5. Karp wędzony – Państwowe Gospodarstwo Leśne Lasy Państwowe Gospodarstwo Rybackie Niemodlin
  6. Ser z kozieradką – Kraina sera Karina i Michał Piotrowscy
  7. Chudobski ser wędzony – Gospodarstwo rolne Kozi Dar Małgorzata i Roman Famuła
  8. Ser z mleka krowiego, podpuszczkowy, wędzony – Gospodarstwo rolne Stanisław Idzi
  9. Ser, twarogowy krowi, twaróg krowi – Aleksandra Wierszak
  10. Miód lipowy – Pasieka Opawska Barć Katarzyna Maryniak
  11. Chleb na maślance z ziarnami – Zakład Piekarniczo-Cukierniczy L.B. Zimmermann
  12. Pączek z róży – KGW „Różynianki”
  13. Myrbtajg z apfelmusem – Lidia Fronia
  14. Frankfurter Kranz – KGW Dziouchy z klasa
  15. Kompot z gńułków – Irena Wala
  16. Stylowa nalewka wiśniowa z miętą z Rybnej – Konstanty Gliwiński
  17. Orzechówka z żurawiną błotną na miodach i soku z brzozy – Danuta Kosytorz

Lista potraw zakwalifikowanych

  1. Zupa z kalarepy, Gołąbki z liści buraczka czerwonego – KGW Kazimierz
  2. Smażony krupniok, Mus z karpia z babką ziemniaczaną i szparagami – Opolanka sp. z o. o.
  3. Goniłeżka, Kassler w zotzie krzanowej z gumiklejza – KGW w Dąbrowie
  4. Zupa rybna z karpia, Pierogi z karpiem – PGL LP Gospodarstwo Rybackie Niemodlin
  5. Wodzionka, Skradzionka – Gospodarstwo agroturystyczne ZIAJA
  6. Zupa z karpia na ostro z chipsami z karpia, Pulpety z karpia w sosie grzybowym – KGW w Kowalach “Babeczki z rodzynkami”
  7. Karpiówka z sabaśnika, Gołębie w boczku z tartymi kluskami i surówką z kiszonej kapusty – Gospodarstwo agroturystyczne Danuta Gryl, Marta Gryl
  8. Polewka z kapołki, Krupniok na ciapkapuście – KGW w Niezdrowicach
  9. Armerittry, Kassler – Stowarzyszenie “Nasze Górki”
  10. Opolska zupa grzybowa ze swojskim makaronem, Królik z sosem śmietanowym podany z kluskami śląskimi i mieszanką kiszonych warzyw – KGW w Nasalach
  11. Żur z maślanki, Wątróbka drobiowa z młodymi kartoflami, koperkiem i szarpanym szałotem na słodko – kwaśno oraz kompot z truskawek i rabarbaru – Stowarzyszenie Kobiet i Gospodyń Wiejskich w Gąsiorowicach