Kluski kładzione

Przepis na kluski kładzione, zgłoszony przez Panią Martynę Datko,  zdobył wyróżnienie w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Opolskie ze smakiem”, organizowanym przez Urząd Marszałkowski Województwa Opolskiego w 2020 r. Kluski kładzione najczęściej przygotowywane były w piątek lub w sobotę „na szybko”, na słodko lub słono. Na pewno niejeden i niejedna z nas pamięta je z dzieciństwa! 

  • 1 jajko
  • 300 g mąki pszennej
  • 125 ml mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Jajko roztrzepać, dodać mleko, sól, mąkę i proszek do pieczenia. Zagnieść drewnianą łyżką ciasto. Nabierać łyżką kluski i kłaść na wrzącą, osoloną wodę. Gdy kluski zaczynają wrzeć, ostrożnie wymieszać. Gotować 3-5 min. Podawać polane brązowym masłem, posypane cukrem lub solą. Można również podawać zanurzone w gorącym mleku.

Zdjęcia oraz przepis pochodzą od Pani Martyny Datko, uczestniczki konkursu.