W dniu 17.10.2020r. w Łosiowie odbył się V Wojewódzki Konkurs na Potrawę Kresową.
Jury oceniało aż 19 potraw, które utrwaliły się w tradycji wielu rodzin Opolszczyzny mających swe korzenie na kresach wschodnich.
Konkurs rozegrano w trzech kategoriach: potrawy mięsne bezmięsne i desery , a potrawy konkurujące ze sobą to :
-Gołąbki stanisławowskie
-Gołąbki z tarcizną pod „pierzynką z śruty pszennej”
-Karp w zalewie
-Rejbak trochę inaczej
-Kartacze
-Pierogi ziemniaczane z sosem mięsnym
-Kresowe mielone z grzybami
-Pieczeń z mięsa mielonego z jajkiem
-Szyjki faszerowane
-Kresowe jabłka pieczone z twarogiem
-Pascha
-Tort budyniowy na kruchym cieście
-Faszerowane udka z sosem
-Gulasz z grzybów suszonych z kaszą kukurydzianą
-Kotlety z fasoli z dodatkiem grzybów
-Pierogi z Jaśka z dodatkiem grzybów
-Lepioszki z serem i lebiodą z sosem chrzanowym
-Zupa grzybowa z fasolą
-Zupa migdałowa z kresów
Po bardzo ciężkich obradach i wyrównanej walce mamy wygranych.
W kategorii potraw mięsnych:
I miejsce: Gołąbki z tarcizną pod „pierzynką z śruty pszennej”.
II miejsce: Gołąbki stanisławowskie
III miejsce: Kartacze
Wyróżnienie: Pierogi ziemniaczane z sosem mięsnym
Wyróżnienie: Szyjki faszerowane
W kategorii potraw bezmięsnych:
I miejsce: Zupa migdałowa z kresów.
II miejsce: Lepioszki z serem i lebiodą z sosem chrzanowym
III miejsce: Zupa grzybowa z fasolą
Wyróżnienie: Gulasz z grzybów suszonych z kaszą kukurydzianą
Najlepszym deserem okazała się Pascha, która zdobyła I miejsce.
Dodatkowo wręczono specjalną nagrodę Grand Prix dla Zupy migdałowej.
Wszyscy laureaci otrzymali wspaniałe nagrody współfinansowane ze środków Samorządu Województwa Opolskiego.
Artykuł V Wojewódzki Konkurs na Potrawę Kresową pochodzi z serwisu Dziedzictwo Kulinarne Województwa Opolskiego.