V Wojewódzki Konkurs na Potrawę Kresową

W dniu 17.10.2020r. w Łosiowie odbył się V  Wojewódzki Konkurs na Potrawę Kresową.

Jury oceniało aż 19 potraw, które utrwaliły się w tradycji wielu rodzin Opolszczyzny mających swe korzenie na kresach wschodnich.

Konkurs rozegrano w trzech kategoriach: potrawy mięsne bezmięsne i desery , a potrawy konkurujące ze sobą to :

-Gołąbki stanisławowskie

-Gołąbki z tarcizną pod „pierzynką z śruty pszennej”

-Karp w zalewie

-Rejbak trochę inaczej

-Kartacze

-Pierogi ziemniaczane z sosem mięsnym

-Kresowe mielone z grzybami

-Pieczeń z mięsa mielonego z jajkiem

-Szyjki faszerowane

-Kresowe jabłka pieczone z twarogiem

-Pascha

-Tort budyniowy na kruchym cieście

-Faszerowane udka z sosem

-Gulasz z grzybów suszonych z kaszą kukurydzianą

-Kotlety z fasoli z dodatkiem grzybów

-Pierogi z Jaśka z dodatkiem grzybów

-Lepioszki z serem i lebiodą z sosem chrzanowym

-Zupa grzybowa z fasolą

-Zupa migdałowa z kresów

Po bardzo ciężkich obradach i wyrównanej walce mamy wygranych.

W kategorii potraw mięsnych:

I miejsce: Gołąbki z tarcizną pod „pierzynką z śruty pszennej”.

II miejsce: Gołąbki stanisławowskie

III miejsce: Kartacze

Wyróżnienie: Pierogi ziemniaczane z sosem mięsnym

Wyróżnienie: Szyjki faszerowane

W kategorii potraw bezmięsnych:

I miejsce: Zupa migdałowa z kresów.

II miejsce: Lepioszki z serem i lebiodą z sosem chrzanowym

III miejsce: Zupa grzybowa z fasolą

Wyróżnienie: Gulasz z grzybów suszonych z kaszą kukurydzianą

Najlepszym deserem okazała się Pascha, która zdobyła I miejsce.

Dodatkowo wręczono specjalną nagrodę Grand Prix dla Zupy migdałowej.

Wszyscy laureaci otrzymali wspaniałe nagrody współfinansowane ze środków Samorządu Województwa Opolskiego.

Artykuł V Wojewódzki Konkurs na Potrawę Kresową pochodzi z serwisu Dziedzictwo Kulinarne Województwa Opolskiego.