W dniu 17.10.2020r. w Łosiowie odbył się V Wojewódzki Konkurs na Potrawę Kresową.
Jury oceniało aż 19 potraw, które utrwaliły się w tradycji wielu rodzin Opolszczyzny mających swe korzenie na kresach wschodnich.
Konkurs rozegrano w trzech kategoriach: potrawy mięsne bezmięsne i desery , a potrawy konkurujące ze sobą to :
-Gołąbki stanisławowskie
-Gołąbki z tarcizną pod „pierzynką z śruty pszennej”
-Karp w zalewie
-Rejbak trochę inaczej
-Kartacze
-Pierogi ziemniaczane z sosem mięsnym
-Kresowe mielone z grzybami
-Pieczeń z mięsa mielonego z jajkiem
-Szyjki faszerowane
-Kresowe jabłka pieczone z twarogiem
-Pascha
-Tort budyniowy na kruchym cieście
-Faszerowane udka z sosem
-Gulasz z grzybów suszonych z kaszą kukurydzianą
-Kotlety z fasoli z dodatkiem grzybów
-Pierogi z Jaśka z dodatkiem grzybów
-Lepioszki z serem i lebiodą z sosem chrzanowym
-Zupa grzybowa z fasolą
-Zupa migdałowa z kresów
Po bardzo ciężkich obradach i wyrównanej walce mamy wygranych.
W kategorii potraw mięsnych:
I miejsce: Gołąbki z tarcizną pod „pierzynką z śruty pszennej”.
II miejsce: Gołąbki stanisławowskie
III miejsce: Kartacze
Wyróżnienie: Pierogi ziemniaczane z sosem mięsnym
Wyróżnienie: Szyjki faszerowane
W kategorii potraw bezmięsnych:
I miejsce: Zupa migdałowa z kresów.
II miejsce: Lepioszki z serem i lebiodą z sosem chrzanowym
III miejsce: Zupa grzybowa z fasolą
Wyróżnienie: Gulasz z grzybów suszonych z kaszą kukurydzianą
Najlepszym deserem okazała się Pascha, która zdobyła I miejsce.
Dodatkowo wręczono specjalną nagrodę Grand Prix dla Zupy migdałowej.
Wszyscy laureaci otrzymali wspaniałe nagrody współfinansowane ze środków Samorządu Województwa Opolskiego.
Autorem zdjęć jest dr Dominik Orłowski, juror konkursu na Potrawę Kresową.