Składniki:
- 1 l swojskiej, wiejskiej maślanki
- ½ l mleka lub wody
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól i pieprz
- 7-8 ziemniaków
- 5 łyżek masła
- 1 cebula
Przygotowanie:
Maślankę należy zagotować na małym ogniu. Do gotującej się maślanki wlać mąkę pszenną roztrzepaną z mlekiem lub wodą, uzyskując konsystencję śmietany. Podgrzewać do chwili zagotowania – mieszając. Zdjąć z ognia. Ugotowane ziemniaki ugnieść tłuczkiem i wyłożyć porcje na głębokie talerze.
Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle na złoty kolor. Do każdego talerza z ziemniakami nalać kilka chochel polewki i okrasić całość zrumienioną na maśle cebulką.
Polewka/polywka/zupa z maślanki została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych w dniu 2 marca 2020 roku, w kategorii: Gotowe dania i potrawy. Wniosek o wpis na LPT został złożony przez Stowarzyszenie Odnowy Wsi Spórok.
Więcej o polewce z maślanki tutaj:
https://dziedzictwokulinarne.opolskie.pl/polewka-polywka-zupa-z-maslanki/