Za nami pierwsze dwudniowe warsztaty dla Kół Gospodyń Wiejskich w uroczym i klimatycznym miejscu Hotel Dębowe Wzgórze Wellness & Spa.
W pierwszym dniu Panie przygotowały potrawy kuchni śląskiej w nowej odsłonie, pod okiem Pana Patryka Buchty z Pracowni Smaków z Jełowej.
- Przystawka: Pierożki z gęsiną i sosem na bazie sera smażonego z chili
- Zupa: Krem z wędzonych ziemniaków na wodzionce z chipsem z boczku i popcornem z kaszy gryczanej
- Danie główne: Śląskie risotto z kozim serem Kozi Dar Chudoba i pstrągiem poliwodzkim gotowanym sous vide
- Deser: Rozgrzewające lody dyniowo-śliwkowe na ciekłym azocie z gorącą polewą dereniową
Gościem specjalnym była Pani dr hab. Dorota Świtała-Trybek, prof. UO, która opowiedziała o kulinariach w przysłowiach i wierzeniach ludowych. Do Pań z KGW wyszedł również szef kuchni restauracji w Dębowym Wzgórzu, Pan Waldemar Małota. Opowiedział m.in. o tym, że opolskiej kuchni uczył się od Pani Urszuli Trinczek z KGW z Wierzchu.
Drugiego dnia warsztaty poprowadził Pan Paweł Ochman, autor popularnego bloga Weganon i miłośnik kuchni kresowej.
Panie przygotowały:
- Zupa: Nowogrodzką zupę grzybową z pęczakiem
- Danie Główne: lwowskie kotlety ziemniaczano-dyniowe z soczewicą i sosem grzybowym
- Deser I: Lwowskie racuchy dyniowe z dżemem truskawkowym
- Deser II: stanisławowski kisiel jabłkowy na czerwonym winie
Dziękujemy Paniom z KGW, za obecność i zaangażowanie:
KGW z Różyny “Różynianki” Różyna
KGW Dziouchy z klasą z Masowa
KGW z Grobnik Grobniki
KGW “Nasiedlanki” Nasiedle
KGW Z Wojciechowa
KGW z Zieleńca
KGW z Sieroniowic Sieroniowice
KGW z Bogdanowicach Bogdanowice
KGW z Piątkowic
KGW z Kamienicy
Gościem specjalnym była Pani prof. Dorota Świtała-Trybek ,która pięknie opowiedziała o kulinariach w przysłowiach i wierzeniach ludowych