Przepis na kluski kładzione, zgłoszony przez Panią Martynę Datko, zdobył wyróżnienie w konkursie “Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Opolskie ze smakiem”, organizowanym przez Urząd Marszałkowski Województwa Opolskiego w 2020 r. Kluski kładzione najczęściej przygotowywane były w piątek lub w sobotę „na szybko”, na słodko lub słono. Na pewno niejeden i niejedna z nas pamięta je z dzieciństwa!
- 1 jajko
- 300 g mąki pszennej
- 125 ml mleka
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Jajko roztrzepać, dodać mleko, sól, mąkę i proszek do pieczenia. Zagnieść drewnianą łyżką ciasto. Nabierać łyżką kluski i kłaść na wrzącą, osoloną wodę. Gdy kluski zaczynają wrzeć, ostrożnie wymieszać. Gotować 3-5 min. Podawać polane brązowym masłem, posypane cukrem lub solą. Można również podawać zanurzone w gorącym mleku.
Zdjęcia oraz przepis pochodzą od Pani Martyny Datko, uczestniczki konkursu.