Już 11 czerwca br. widzimy się na Zamku w Mosznej!
Podczas Święta Województwa Opolskiego zostanie rozstrzygnięty regionalny etap XXII Ogólnopolskiego Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Konkurs promuje tradycyjną, regionalną żywność oraz upowszechnia wiedzę na temat żywności wysokiej jakości. Organizatorem konkursu jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego we współpracy z Marszałkiem Województwa Opolskiego. Na etapie regionalnym komisja konkursowa przyznaje regulaminowe nagrody i wyróżnienia oraz nominuje produkty do nagrody „Perła”. Konkurs odbędzie się w dwóch kategoriach: produkt i potrawa.
Oprócz tego w strefie „Opolskie ze smakiem” będzie można skosztować oraz zakupić specjały kulinarne przygotowane przez Panie z Kół Gospodyń Wiejskich oraz lokalnych producentów żywności.
Dodatkową atrakcją tej strefy będzie pokaz kulinarny przygotowany przez Mikołaja Rey’a, znanego kucharza, miłośnika kuchni tradycyjnej i staropolskiej. Razem z przedstawicielkami naszego regionu, wielokrotnie nagradzanymi za podtrzymywanie dziedzictwa kulinarnego i kulturowego, pan Mikołaj przygotuje potrawy na bazie lokalnych składników, rozmawiając z paniami o smacznych tradycjach województwa opolskiego.
Ramowy program w strefie OPOLSKIE ZE SMAKIEM:
- godz. 11.30 – 14.00 – finał wojewódzki XXII konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów w dwóch kategoriach: produkt i potrawa w dwóch osobnych namiotach.
- od godz. 13.00 degustacja przygotowana przez KGW i sprzedaż produktów lokalnych przez producentów zrzeszonych w inicjatywie Opolskie ze smakiem
- od godz. 13.00 prezentacja Lokalnych Grup Działania
- godz.15.00 do godz. 17.30 pokaz kulinarny z udziałem Pana Mikołaja Rey’a
- godz. 16.30 – rozstrzygnięcie na scenie konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów
Lista produktów zakwalifikowanych do Konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów:
- Polędwica wieprzowa tradycyjnie wędzona – Marcin Henke
- Pasztet zapiekany – Gospodarstwo rolne Jan Gorzellik
- Kiełbasa wiejska suszona – Katarzyna Piekarczyk
- Kaczka w dymie – Lis w kurniku Bożena Kała
- Kiełbasa Konrada – Konrad Kachel
- Rubinowa szynka z Naroka – Maciej Rojewski
- Fleisch pod fetem – KGW w Dąbrowie
- Kiełbasa z dzika – B.H. Jabłoński Zakład Przetwórstwa Mięsa Paweł Jabłoński
- Słonina wędzona – Jerzy Wilk
- Świński kogut z borowikami – SKGW w Chrzelicach
- Smalec mojej omy – Ryszard Smorczewski
- Necówka – polędwiczka pieczona w otrzewnej KGW w Sieroniowicach
- Kiełbasa biała świąteczna „Brawurst” – ZPUH „GLOMB” Rzeźnictwo – Wędliniarstwo oraz Artykuły Spożywcze Dawid Glomb
- Fileciki z karpia w zalewie pomidorowej – Państwowe Gospodarstwo Leśne Lasy Państwowe Gospodarstwo Rybackie Niemodlin
- Pasztet z karpia Markowego – Gospodarstwo Rybackie „Markowe”
- Ser zależok – Gospodarstwo agroturystyczne Zacisze Antoszka Teresa i Norbert Kern
- Ser twardy podpuszczkowy, kozi z kozieradką – Małgorzata Rość
- Izbicki ser smażony – Piotr Paterok
- Masło – Mirela Paterok
- Fetka Kozia z suszonymi pomidorami – Kraina sera Karina i Michał Piotrowscy
- Wysocki specjał – Kozia ferma Gospodarstwo rolne Aneta Pająk
- Ser sałatkowy w ziołach – Gospodarstwo rolne Kozi Dar Małgorzata i Roman Famuła
- Ser Łemkowski – Iwona Ucher
- Syr swojski – Stowarzyszenie Kobiet i Gospodyń Wiejskich w Gąsiorowicach
- Miód łąkowy – Szczepan Mały
- Miód rzepakowo – wielokwiatowy – Pasieka Gucio Niezdrowice Agnieszka i Adrian Urbańczyk
- Pierzga pszczela w miodzie wielokwiatowym – Pasieka Zapylone Kewin Kroll
- Miód kremowany z owocami liofilizowanymi – Gospodarstwo Pasieczne Dawid Guss
- Miód leśny nektarowo – spadziowy – Pasieka Opawska Barć
- Rudnicki miód akacjowy – PPHU Gospodarstwo Pasieczne „MAJA” Andrzej Krzak
- Tradycyjny dżem jagodowy – Jolanta Henke
- Tradycyjny dżem truskawkowy z kwiatem róży – Alicja Gieża
- Ocet jabłkowo – ziołowy – KGW w Niezdrowicach
- Ogórki kiszone czosnkowe – Gospodarstwo agroturystyczne Zacisze Antoszka
- Sok z kiszonych buraków – Teodora Lerka
- Chleb orkiszowy – Aleksandra Wierszak
- Domowy chleb z ziarnami – Józefa Wawrów
- Makrony – Gospodarstwo agroturystyczne Zacisze Antoszka
- Piernik z kartofla – Cukiernia Magosz Maria Magosz
- Ciastka ze szpyrek – Maria Żmija – Glombik
- Piernik świąteczny – Sylwia Gawlas – Dąbrowska
- Kruche ciasteczka na smalcu – KGW Tradycja
- Tanie makaroniki wojenne – Gospodarstwo agroturystyczne „Ranczo w dolinie Odry”
- Windbojtle – Lidia Fronia
- Chałka – Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska”
- Czekolada Nyska Książęca „Pierniczanka” – Nyskie Księstwo Jezior i Gór
- Ule – Stowarzyszenie Kobiet i Gospodyń Wiejskich w Gąsiorowicach
- Nussecken – Stowarzyszenie Odnowa Wsi Biedrzychowice
- Tort śląski – Stowarzyszenie “Nasze Górki”
- Kompot ze szwestek – Iwona Kern
- Kompot z augustówek – Irena Wala
- Ziołowy tej – Gabriela Kollmann
- Syrop z mniszka kaniowskiego – KGW Leśne babki z Kaniowa
- OXYMEL (cydr ognisty) – Przydrożna Pasieka Gospodarstwa Rodziny Fluder
- Ajerlikier – Cukiernia Magosz Maria Magosz
- Nalewka z dzikiej róży na miodzie lipowym – Jadwiga Mały
- Rozgrzewający syrop malinowy – KGW StyLOVE z Rybnej
- Warzonka na niemoc – KGW w Dąbrowie
- Muscatto – Winnica rodzina Marcin Cwielong
- Nalewka z pigwy – Gerard Kosytorz
- Nalewka z fiołków leśnych- KGW w Sieroniowicach
- Karminadle z królika – farsz – Gospodarstwo agroturystyczne „Ranczo w dolinie Odry”
- Bałabuszki – KGW Kazimierz
- Bigos z kiszonej kapusty czerwonej – Irena Jasińska
- Olej słonecznikowy – Napus Oil sp. z o.o.
Lista produktów do nagrody PERŁA 2023
- Półgęsek wędzony – Bożena Kała
- Narockie suszone wędliny dojrzewające – Maciej Rojewski
- Bułczanka – Gospodarstwo rolne Anita i Jan Gorzellik
- Karp w zalewie octowej (a’ la śledzik) – Gospodarstwo rybackie „Markowe”
- Karp wędzony – Państwowe Gospodarstwo Leśne Lasy Państwowe Gospodarstwo Rybackie Niemodlin
- Ser z kozieradką – Kraina sera Karina i Michał Piotrowscy
- Chudobski ser wędzony – Gospodarstwo rolne Kozi Dar Małgorzata i Roman Famuła
- Ser z mleka krowiego, podpuszczkowy, wędzony – Gospodarstwo rolne Stanisław Idzi
- Ser, twarogowy krowi, twaróg krowi – Aleksandra Wierszak
- Miód lipowy – Pasieka Opawska Barć Katarzyna Maryniak
- Chleb na maślance z ziarnami – Zakład Piekarniczo-Cukierniczy L.B. Zimmermann
- Pączek z róży – KGW „Różynianki”
- Myrbtajg z apfelmusem – Lidia Fronia
- Frankfurter Kranz – KGW Dziouchy z klasa
- Kompot z gńułków – Irena Wala
- Stylowa nalewka wiśniowa z miętą z Rybnej – Konstanty Gliwiński
- Orzechówka z żurawiną błotną na miodach i soku z brzozy – Danuta Kosytorz
Lista potraw zakwalifikowanych
- Zupa z kalarepy, Gołąbki z liści buraczka czerwonego – KGW Kazimierz
- Smażony krupniok, Mus z karpia z babką ziemniaczaną i szparagami – Opolanka sp. z o. o.
- Goniłeżka, Kassler w zotzie krzanowej z gumiklejza – KGW w Dąbrowie
- Zupa rybna z karpia, Pierogi z karpiem – PGL LP Gospodarstwo Rybackie Niemodlin
- Wodzionka, Skradzionka – Gospodarstwo agroturystyczne ZIAJA
- Zupa z karpia na ostro z chipsami z karpia, Pulpety z karpia w sosie grzybowym – KGW w Kowalach “Babeczki z rodzynkami”
- Karpiówka z sabaśnika, Gołębie w boczku z tartymi kluskami i surówką z kiszonej kapusty – Gospodarstwo agroturystyczne Danuta Gryl, Marta Gryl
- Polewka z kapołki, Krupniok na ciapkapuście – KGW w Niezdrowicach
- Armerittry, Kassler – Stowarzyszenie “Nasze Górki”
- Opolska zupa grzybowa ze swojskim makaronem, Królik z sosem śmietanowym podany z kluskami śląskimi i mieszanką kiszonych warzyw – KGW w Nasalach
- Żur z maślanki, Wątróbka drobiowa z młodymi kartoflami, koperkiem i szarpanym szałotem na słodko – kwaśno oraz kompot z truskawek i rabarbaru – Stowarzyszenie Kobiet i Gospodyń Wiejskich w Gąsiorowicach