Zarząd Województwa Opolskiego uchwałą 5060/2021 z dnia 5 lipca 2021 r. rozstrzygnął otwarty konkurs ofert wyłaniając 16 podmiotów, które otrzymają blisko 144 tys zł dotacji.
Przyznane przez Zarząd Województwa Opolskiego środki finansowe będą wydatkowane w tym roku na m.in. na warsztaty, publikacje, konkursy, imprezy kulinarne.
Gratulujemy!
_______________________________________________________________________
Zarząd Województwa Opolskiego Uchwałą Nr 4618/2021 z dnia 26 kwietnia 2021 r. ogłosił otwarty konkurs ofert na wykonanie przez organizacje i inne uprawnione Podmioty prowadzące działalność pożytku publicznego w roku 2021 zadań w zakresie propagowania idei „Opolskie ze smakiem” poprzez promocję sieci Dziedzictwo Kulinarne Opolskie oraz produktów tradycyjnych, regionalnych i lokalnych.
Zadania konkursowe obejmować mogą między innymi:
- organizowanie lub uczestnictwo w szkoleniach, festiwalach, targach i konferencjach promujących produkty tradycyjne i lokalne wytwarzane na terenie województwa opolskiego, z zachowaniem obowiązujących obostrzeń sanitarnych,
- organizowanie imprez i wydarzeń zwiększających popularność produktów tradycyjnych i lokalnych na Opolszczyźnie oraz popularyzację idei Opolskie ze smakiem, z zachowaniem obowiązujących obostrzeń sanitarnych,
- wydawanie niskonakładowych, niekomercyjnych publikacji, książek, katalogów na temat produktów tradycyjnych i lokalnych Opolszczyzny,
- organizowanie warsztatów z zakresu wytwarzania żywności metodami tradycyjnymi, z zachowaniem obowiązujących obostrzeń sanitarnych,
- organizowanie konkursów związanych z produktami tradycyjnymi i lokalnymi, z zachowaniem obowiązujących obostrzeń sanitarnych,
- organizacja wizyt studyjnych u producentów należących do Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego i u producentów, których produkty są wpisane na listę produktów tradycyjnych, z zachowaniem obowiązujących obostrzeń sanitarnych,
- identyfikacja produktów tradycyjnych (m.in. wywiady etnograficzne) celem wpisania ich na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi,
- zorganizowanie ogólnodostępnej przestrzeni publicznej oraz internetowej do promocji i sprzedaży produktów żywnościowych wysokiej jakości wytwarzanych w regionie (m.in. sokomaty, jajkomaty, domki drewniane, regały służące do promocji regionalnych produktów żywnościowymi, e-sklep wiejski itp.)
Zadanie może być dofinansowane w postaci wsparcia realizacji zadania- tj. z udzieleniem dotacji na dofinansowanie jego realizacji w wysokości do 80% wartości zadania. Pozostałą wartość zadania stanowi wkład finansowy i/lub wkład osobowy i/lub wkład rzeczowy.
Na realizację zadań publicznych w w/w zakresie przeznacza się w tym konkursie kwotę do 150 000 zł.
Na realizację jednego zadania ustala się maksymalną dotację w kwocie do 10 000 zł.
Nabór trwa do 21 maja 2021 r. godz.15:30
Szczegóły składania ofert w ogłoszeniu pod linkiem :
Jak podpisać dokument elektronicznie ? sprawdź
Ogłoszenie otwartego konkursu ofert
Instrukcja składania i podpisywania Oferty Przez EPUAP