W dniu 7 października br. sali Restauracji Kamieniec w Kamieniu Śląskim miał miejsce finał konkursu kulinarnego “Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Opolskie ze smakiem”. Wydarzenie zostało poprzedzone konferencją prasową inaugurującą kampanię promocyjną opolskich kulinariów pod nazwą “Opolskie ze smakiem”.
- Pani Danuta Bajak, Prezes Zarządu Opolskiego Związku Rolników i Organizacji Społecznych w Opolu, za działaniach na rzecz rolnictwa i rozwoju obszarów wiejskich
- Pan Piotr Szafrański, Dyrektor Gminnego Domu Kultury w Dobrzeniu Wielkim, działacz społeczny i promotor krzewienia tradycji oraz dziedzictwa kulturowego naszego regionu.
Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Opolskie ze smakiem” stanowił w tym trudnym dla wszystkich czasie, zmodyfikowaną kontynuację konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, który w tym roku miał obchodzić jubileusz XX-lecia.
Konkurs został ogłoszony pod koniec czerwca w dwóch kategoriach: „Przepisy ze starych zeszytów” i „Opolskie dawne potrawy w nowej odsłonie”. Do Urzędu Marszałkowskiego Województwa Opolskiego wpłynęło w sumie 21 zgłoszeń. 14 w kategorii pierwszej oraz 7 w kategorii drugiej.
Laureaci konkursu otrzymali bony do restauracji, które należą do sieci Dziedzictwo Kulinarne Opolskie oraz kosze z produktami od producentów, należących również do sieci. Zarówno restauratorzy, jak i producenci, znaleźli się w tym roku bardzo trudnej sytuacji. Te nagrody to również ukłon w ich stronę oraz zachęcenie mieszkańców regionu do dokonywania zakupów i usług w lokalnych firmach. Nagrody wręczał Pan Roman Kolek – Wicemarszałek Roman Kolek oraz Pan Antoni Konopka, Członek Zarządu Województwa Opolskiego.
OTO LAUREACI KONKURSU:
Kategoria: “Opolskie dawne potrawy w nowej odsłonie”
- I miejsce
Anna Zazula i Joanna Rak z Samodzielnego Koła Gospodyń Wiejskich w Chróścinie gm. Lewin Brzeski za danie nadziewany gołąb kaszą pęczak z warzywami, otulony sosem z lebiody i pianką z zakwasu buraczanego - II miejsce
Janusz Stanisław Andrasz za potrawę Hekele z blinami - III miejsce
Delicious HOME MADE Irena Jasińska za potrawę Opolski wieniec
- Ewelina Jabłońska, Restauracja Opolanka za danie „Kotlet mielony z puree ziemniaczanym z mizerią z zielonego ogórka z koprem i oliwą z kopru”
- Katarzyna Kaczmarczyk, Masarnia Golomb ze Szczedrzyka za danie „Hamburger z mózgiem”
- Sabina Frączyk i Dariusz Olczyk za danie Gołębie swawole na poduszkach z „ruchańców” przyłapane, krasnym pledem otulone.
Kategoria “Przepisy ze starych zeszytów”
- I miejsce
Samodzielne Koło Gospodyń Wiejskich w Prusinowice, Opole, Poland za danie Kresowiaczki – pierogi z wątróbką i kaszą gryczaną - II miejsce
Agnieszka Spyra za danie Królik na maślance - III miejsce ex aequo
Barbara Głatki za danie Pańćkraut z gotowanym boczkiem
oraz
Justyna Szmechta za danie Kapusta kiszona z kaszą jaglaną
- Martyna Datko za potrawę Kluski kładzione
- Ewelina Jabłońska restauracja Opolanka za danie Miętus w cieście kminkowym z młodymi smażonymi ziemniakami z koperkiem i kiszonymi młodymi warzywami
- Samodzielne Koło Gospodyń Wiejskich w Maciejowie za prazuchy mojej ołmy
- Czesława Szczepaniak za danie: Kotlety z leszcza na piątkowy obiad
- Lidia Fronia za potrawę Zacieranki z surówką z marchewki i kotletem z jaj
- Weronika Siwy za danie Semmelknudel – kluski z czerstwej bułki z polewą owocową
Wszystkim serdecznie gratulujemy!
Zapraszamy do obejrzenia galerii potraw konkursowych!
Zainaugurowana została również kampania kulinarna “Opolskie ze smakiem”. Jej celem jest integracja opolskich grup, środowisk i przedsięwzięć, w których sferze aktywności są kulinaria.
Oficjalnie ruszyła strona internetowa zesmakiem.opolskie.pl
Jest to wspólna platforma komunikacji o dostępności produktów lokalnych oraz źródłem informacji o najważniejszych wydarzeniach kulinarnych w regionie, realizowanych przez:
- Sieć Dziedzictwo Kulinarne Opolskie
- promocję produktów wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych
- Szlak Kulinarnego “Opolski Bifyj”
- Rybacką Lokalną Grupę Działania “Opolszczyzna”
- oraz Koła Gospodyń Wiejskich
Na stole promującym kampanię miały okazję znaleźć się produkty od członków sieci Dziedzictwo Kulinarne Opolskie:
- kołacz śląski z Cukierni Magosz
- anyżki z Ciastkarni “Paweł” Paweł Schlensag z Jemielnicy
- wędliny z Masarni Golomb ze Szczedrzyka
- sery kozie z Koziego Daru z Chudoby
- nalewki Kresowe z Grodkowa
- wino z Winnicy Godyla (kandydujące do sieci DKO)
- piwo rzemieślnicze z Browaru w Cieniu
- olej rzepakowy głubczycki, Napus-Oil
- karp markowy z Gospodarstwa Rybackiego “Markowe”
- chleb dożynkowy oraz ciasteczka maślane, kręcone przez maszynkę z Piekarni Wodnicki
- chleb “Tadek” z Niemodlina
- makarony Opolski Bifej
- miody z Pasieki Zarodowej w Maciejowie
- miody z Gospodarstwa Pasiecznego z Ligoty Tułowickiej
- śmietankówka z OSM Olesno
Wykaz Restauracji I Firm Cateringowych Sieci Dziedzictwo Kulinarne Opolskie