Składniki:
- 4 płaty wołowiny zrazowej
1 średnia cebula
100 g wędzonego boczku
3 ogórki kiszone
musztarda do posmarowania mięsa
sól, pieprz
ziele angielskie
liść laurowy
2 płaskie łyżki mąki pszennej
Przygotowanie:
Boczek wędzony, cebule i ogórki kiszone pokroić w kostkę.
Mięso rozbić, posolić, posypać pieprzem i posmarować musztardą. Na każdą roladę nałożyć pokrojony w kostkę boczek, ogórek i cebulę. Zwinąć w ciasną roladę. Można opleść nitką lub unieruchomić szpikulcami.
Rolady kłaść na rozgrzany tłuszcz, zrumienić z każdej strony, a następnie podlać wodą. Dusić pod przykryciem, aż będą miękkie. Gotowe rolady wyciągnąć, a sos zagęścić mąką wymieszaną z wodą. Podawać z kluskami śląskimi i modrą kapustą.
Więcej o roladzie wołowej tutaj:
https://dziedzictwokulinarne.opolskie.pl/opolska-rolada-wolowa/