SKŁADNIKI:
Ciasto drożdżowe
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml ciepłego mleka
- 150 g masła
- 2 jajka
- 50 g świeżych drożdży
- 100 g cukru
- starta skórka z ½ cytryny
- szczypta soli
Kruszonka
- 400 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 200 g cukru
- 1 jajko
- cukier wanilinowy
Nadzienie – masa serowa
- 1 kg białego sera (tłustego lub półtłustego)
- 250 g cukru
- 5 jajek
- 150 g masła
- rodzynki
- cukier wanilinowy
- szczypta szafranu
Nadzienie – masa makowa
- 500 g maku
- 250 ml wrzącego mleka
- 250 g cukru
- 100 g masła
- 2 łyżki mąki
- orzechy lub migdały
Nadzienie – masa jabłkowa
- 1 kg jabłek
- 3 łyżki cukru
- 1 ½ łyżeczki cynamonu
- Cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE:
Z ciepłego mleka, drożdży i cukru przygotować rozczyn, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Do naczynia wsypać mąkę pszenną, dodać utarte z cukrem jajka, masło i wcześniej przygotowany rozczyn z drożdży. Połączyć składniki, dodać startą skórkę cytryny i cukier wanilinowy. Wyrabiać ciasto tak długo aż będzie odstawało od miski. Tak przygotowane ciasto pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia
Przygotować masę serową: twaróg zmielić przez maszynkę, dodać cukier, jajka, rodzynki, szafran, wanilię. Dobrze wymieszać.
Przygotować masę makową: mak zmielić, „zaparzyć” mlekiem, dodać cukier, masło, mąkę, cukier wanilinowy, orzechy lub migdały.
Przygotować masę jabłkową: obrane jabłka zetrzeć na tarce, dodać cukier i cynamon.
Ciasto ponownie przerobić i pozostawić do ponownego wyrośnięcia.
Brać kawałki ciasta, formować kwadratowe placki, nakładać nadzienie, założyć rogi do środka i układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce, pozostawiając między krajankami miejsce do wyrośnięcia. Ciasto z wierzchu smarować rozmąconym jajkiem z mlekiem.
Przygotować kruszonkę: masło, cukier, cukier wanilinowy i jajko ucieramy. Dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto, aż będzie jednolite. Kruszonkę układać palcami na krajankach.
Piec krajanki w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 30 minut, aż będą miały złocisty kolor. Gdy przestygną posypać cukrem pudrem.
Więcej o tradycji wypiekania krajanek tutaj:
https://dziedzictwokulinarne.opolskie.pl/krajanki/