Wodzionka (wodzianka) to bardzo smaczna zupa z czerstwego chleba, tłuszczu i wody. Nazywana też w niektórych częściach regionu snelką/sznelką, tj. szybką zupą – z niem. schnell – szybko, prędko albo po prostu zupą z chleba. Wodzionkę zwykle jadało się na śniadanie, zwłaszcza późną jesienią i zimą, kiedy krowy dawały mniej mleka.
Składniki:
- 2 czerstwe kromki żytniego lub pszennego chleba
- 1 litr wody
- 1-2 ząbki czosnku
- tłuszcz (1 łyżka łoju albo 1 łyżka masła)
Przygotowanie:
Czerstwe kromki chleba pokroić w kostkę. Czosnek rozetrzeć razem z solą. Chleb i czosnek włożyć do głębokiego talerza. Dodać łyżkę stopionego łoju lub masła i zalać gorącą wodą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Niektórzy, zwłaszcza mężczyźni, zamiast masła albo łoju wolą dodać do wodzionki świeżo stopioną słoninę ze skwarkami.
Wpis na LPT: 6 lutego 2007 r. w kategorii Gotowe dania i potrawy.
Wnioskodawca: Sylwia Szyszko, Cisek.