Śliszki

Śliszki, które podawano także w Sylwestra i na Nowy Rok, są pozostałością starej tradycji, w której Boże Narodzenie i Nowy Rok zlewały się w jedno pasmo świąt zwane Godami – gody nowego roku ze starym, święto najdłuższej nocy w roku. Upieczone na Święta Bożego Narodzenia zawijaniec z makiem lub bułeczki z nadzieniem makowym na Sylwestra były czerstwe i często już suche, dlatego moczyło się je w mleku i podawało jako śliszki.

Ciasto drożdżowe:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 200 g masła
  • 500 ml mleka
  • 100 g drożdży

Masa makowa:

  • 250 g zmielonego maku
  • 750 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • olejek migdałowy
  • rodzynki i ew. migdały

Przygotowanie:

Przygotować rozczyn drożdżowy:  drożdże pokruszyć, zalać kilkoma łyżkami ciepłego mleka, dodać łyżkę cukru i łyżkę mąki. Zamieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Stopić masło i przestudzić. Zmielony mak sparzyć wrzącym mlekiem, dodać cukier, olejek migdałowy i ewentualnie bakalie. Odstawić.

Do wyrośniętego rozczynu dodać mąkę, mleko i cukier. Wszystkie składniki  dokładnie wymieszać i wyrabiać ciasto, dolewając stopniowo roztopione masło. Ciasto należy wyrabiać dość długo, aż zacznie odstawać od miski i rąk. Wyrobione ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2-3 części. Każdą część rozwałkować, formując prostokąt. Na rozwałkowany placek nałożyć masę makową i zwinąć w rulon. Lekko spłaszczyć dłonią kroić w plastry o grubości ok. 3 cm. Powstałe w ten sposób bułeczki układać na natłuszczonej blaszce. Odstawić na chwilę do wyrośnięcia.

Przygotowane w ten sposób śliszki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze ok. 200°C przez ok. 20 minut. Upieczone wyjmujemy i studzimy. Zimne śliszki, najlepiej następnego dnia, układamy warstwami w misce z ciepłym mlekiem. Obciążamy równomiernie, żeby dobrze się nasączyły, ale nie rozmoczyły. Śliszki wyciągnąć łyżką cedzakową z miski i ułożyć warstwami w salaterce. Każdą warstwę polać stopionym masłem, posypać cukrem i startym piernikiem.

 

Wpis na LPT: 7 lutego 2007 r. w kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze.
Wnioskodawca: Jolanta Siwoń, Radoszowy, gm. Pawłowiczki.