Placki robiono w ciągu tygodnia w okresie jesiennym i zimowym, kiedy było pod dostatkiem kartofli (ziemniaków). W smaku różnią się one od tych smażonych na tłuszczu na patelni. Do placków takich często przygotowywano mus jabłkowy z jabłek z przydomowych sadów. Placki te robiono nawet w kamienicach miejskich ponieważ powszechne wtedy piece kuchenne posiadały płyty, na których bezpośrednio pieczono wiele różnych placków.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- sól do smaku
Przygotowanie:
Obrać ziemniaki z łupin, umyć i zetrzeć ręcznie na metalowej tarce. Następnie dodać jajka i mąkę pszenną, doprawić solą i wymieszać. Placki smażyć na blasze pieca opalanego węglem lub drewnem. Po rozgrzaniu kuchni i nagrzaniu blachy kuchennej, placki kłaść bezpośrednio na płytę pieca. Smażyć z dwóch stron. Przewracać za pomocą szerokiego noża. Gotowe podawać z musem jabłkowym domowego wyrobu lub z masłem i cukrem.
Wpis na LPT: 23 września 2006 r. w kategorii Gotowe dania i potrawy.
Wnioskodawca: Lidia Fronia, Węgry, gm. Turawa.