Piernik z latwergą

Tradycja wypieku piernika sięga na Winiarach XVIII wieku, odkąd powstała tutaj rodzinna firma „Kniling, Oberglogau Akomel-Honigkuchen Fabrik”, czyli w dosłownym tłumaczeniu „fabryka ciast miodowych”. Gospodynie na Winiarach, na domowe potrzeby zmodyfikowały przepis powstawania piernika, którego składniki i sposób wykonania przekazują sobie z pokolenia na pokolenie. Nie wiadomo dokładnie kiedy do ciasta piernikowego dodano słynną latwergę, czyli rodzaj powidła mieszanego z lokalnej odmiany gruszki Winówki, jabłek i na zmianę wiśni lub śliwek. Koło Gospodyń Wiejskich Winiary to niestrudzone poszukiwaczki smaku śląskości w jego regionalnych odmianach, dlatego możliwość podzielenia się przepisem na „Piernik z latwergą” to dla nich zaszczyt i ogromna słodka pokusa jednocześnie.

 PRZEPIS

Składniki:

Piernik:

  • 3 jajka
  • 1½ szklanki cukru
  • 3 szklanki mąki
  • 20 dag płynnego miodu
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 20 dag masła
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka przypraw korzennych (kurkuma, gałka muszkatołowa, imbir, goździki, pieprz)
  • 1 łyżka kakao

Latwerge (powidła gruszkowe):

  • 800 g gruszek
  • 100 g jabłek
  • 100 g wiśni
  • 30 dag cukru
  • 1 cytryna
  • 1 szklanka wody

Polewa:

  • 150 g masła
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao

Sposób wykonania:

Piernik:

Masło ucierać z cukrem, dodać żółtka, miód, wodę, śmietanę, mąkę zmieszać z sodą, kakao, przyprawę korzenną. Z białek ubić pianę i wmieszać w ciasto. Wyłożyć ciasto na blachę. Piec w temperaturze 150 – 160°C przez 50 minut.  Ostudzony piernik przekroić na pół, smarować powidłami z gruszki i połączyć dwa blaty.

 Latwerge (powidła gruszkowe):

Gruszki, jabłka obrać, wiśnie wypestkować, wszystko pokroić na małe kawałki, skropić sokiem z cytryny. Gotować w garnuszku przez 15 minut z szklanką wody aż do momentu kiedy staną się miękkie. Na koniec dodać cukier i gotować aż odparuje cała woda.

Polewa:

Masło rozpuścić w garnuszku. Jajko, cukier i kakao mieszamy w misce. Wlewamy masło powoli mieszając. Zaraz po zmieszaniu przekładamy na ostudzony piernik.

Przepis pochodzi od Koła Gospodyń Wiejskich z Głogówka Winiary.