Pańczkrautem nazywana jest gotowana kapusta kiszona wymieszana z tłuczonymi ziemniakami. W niektórych regionach Śląska zwana też pańćkrautem (np. w miejscowości Daniec w województwie opolskim), kartofelkrautem, ciapkrautem lub ciaper kapustą. Z języka niemieckiego Kartoffel…, czyli z ziemniakami, ziemniaczany, kartoflany; das Kraut – kapusta, pan(t)schen – rozcieńczać, mieszać składniki, tj. „kapusta zmieszana z kartoflami”, do czego nawiązuje też polski gwarowy odpowiednik ciapkapusta.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 kg kapusty kiszonej
- stopiona słonina świeża i boczek wędzony do okraszenia – wg uznania
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki umyć, obrać i ugotować we wrzącej osolonej wodzie do miękkości. Kapustę kiszoną opłukać i ugotować do miękkości. Gdy kapusta jest bardzo kwaśna można zlać z niej wodę zaraz po zagotowaniu i ponownie rozpocząć gotowanie od świeżej wody. Po ugotowaniu kapusty odcedzić ją i połączyć z odcedzonymi, ugotowanymi ziemniakami. Całość razem ugnieść, dodać stopiona słoninę i boczek, dodać sól i pieprz do smaku i dobrze wymieszać.
Wpis na LPT: 3 listopada 2011 r. w kategorii Gotowe dania i potrawy.
Wnioskodawca: Jadwiga Froelich, Grudynia Mała, gm. Pawłowiczki.