W dniu 15 sierpnia w Byczynie odbył się “Kram Zielny” – impreza promująca zioła i kwiaty jadalne w kuchni.
Podczas wydarzenia można było skosztować i zakupić lokalne produkty żywnościowe wysokiej jakości z sieci Dziedzictwo Kulinarne Opolskie, czy spróbować napary zielne wytwarzane przez Koło Gospodyń Wiejskich Miechowa. Na stoiskach nie zabrakło także rękodzieła ludowego, kosmetyków naturalnych z lawendy, czy informacji o działaniach w regionie realizowanych przez Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania “Dolina Stobrawy”.
Główną atrakcją wydarzenia były warsztaty kulinarne prowadzone przez Kamila Klekowskiego, opolskiego kucharza promującego lokalne produkty żywnościowe. Podczas gotowania na żywo, przyrządzone zostały dwa smakowite dania. Główną rolę na talerzu zagrał karp niemodliński oraz pstrąg poliwodzki, w otoczeniu jadalnych kwiatów, ziół oraz innych wybornych lokalnych produktów spożywczych, jak: miód z Pasieki Zarodowej w Maciejowie, olej głubczycki tłoczony na zimno, wino z winnicy Parypa oraz masło z Olesna z Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Oleśnie.
Opolskie ryby połączone z jadalnymi kwiatami oraz ww. produktami, prezentowały się na talerzach #zesmakiem .
Projekt uzyskał wsparcie finansowe Samorządu Województwa Opolskiego