Skwarki jako produkt wytapiania słoniny, zaliczane były do produktów o niskim „statusie” żywieniowym. Jak piszą badacze
i etnografowie, ludność śląska żyła bardzo ubogo na przełomie XVIII i XIX wieku. Podstawowe pożywienie stanowił wówczas chleb – mięso i słonina pojawiały się od święta. Dopiero w XIX wieku kuchnia śląska uległa przeobrażeniom – starano się, by potrawy były urozmaicone. Z tego okresu pochodzi umiejętność wypiekania ciastek ze skwarek (szpyrek), które są doskonałym przykładem takiego wykorzystania produktów, aby nic się nie zmarnowało. Pokazuje to staranność Ślązaków w zagospodarowaniu każdego kawałka mięsa, w tym także słoniny.
Składniki:
- 1 szklanka skwarków ze świeżej słoniny
- 150 g cukru
- 2 jajka
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ew. dodatki: orzechy i wanilia
Przygotowanie:
Wytopić skwarki ze słoniny i ostudzić. Następnie zemleć skwarki dwukrotnie przez maszynkę do mielenia mięsa z drobnym sitkiem.
Mąkę przesiać, wbić jajka, cukier i skwarki.
Zagnieść ciasto. Powinno być dość twarde. Następnie rozwałkować na grubość ok. 0.5 cm.
Wykrawać okrągłe ciasteczka. Można też wyciskać ciasteczka przez maszynkę ze specjalną nakładką.
Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 10-12 minut na złoty kolor.
Wpis na LPT: 21 grudnia 2007 r. w kategorii: Wyroby piekarnicze i cukiernicze
Wnioskodawca: Celina Grzesik z Dziergowic, gm. Bierawa
Więcej o wpisie opolskich ciasteczek ze skwarek na Listę Produktów Tradycyjnych znajdziecie TUTAJ