13 sierpnia w Kolanowicach w gm. Łubniany, miały miejsce smakowite warsztaty “Ołma warzy dal zięcia”. Były to pierwsze z cyklu trzech w ramach projektu “TAK WARZYŁY NASZE OŁMY”, współfinansowanego ze środków Samorządu Województwa Opolskiego, promującego ideę Opolskie ze smakiem.
Podczas imprezy Panie i towarzyszący im synowie, zięciowie oraz wnuki, przypomnieli sycące tradycyjne potrawy. W tej części projektu nawiązano do najstarszych tradycji kulinarnych Śląska Opolskiego, które opierają się na samowystarczalnym gospodarstwie, zaspokajającym potrzeby konsumpcyjne poprzez własne produkty. Zatem surowce, których użyto do przygotowywania posiłków pochodziły z lokalnych upraw i hodowli.Przygotowano m.in. domowe nudle z rosołem, roladę wołową z modrą kapustą i szarymi kluskami, pranzunki, semelklejzy (kluski kładzione z bułki) oraz pańczkraut.
Wszystkie potrawy zostały sfotografowane i w przyszłym roku zdobić będą kartki kalendarza. A kolejne warsztaty “Ołma warzy z bajtlami” już 27 sierpnia br.