Składniki:
- 1 główka czerwonej kapusty
- 200 g wędzonego boczku
- 1 cebula
- 1 liść laurowy
- 2 goździki
- 2 ziarna ziela angielskiego
- ocet winny
- sól. pieprz mielony, cukier (do smaku)
Przygotowanie:
Kapustę umyć, obrać z zewnętrznych liści, przekroić na pół i poszatkować. Wędzony boczek i cebulę pokroić w kostkę. Boczek przysmażyć, dodać cebulę, liść laurowy, ziele angielskie i goździki. Wszystko razem dusić na małym ogniu przez ok. 10 minut.
Poszatkowaną kapustę zalać dwiema szklankami gorącej wody i gotować do miękkości. Ugotowaną kapustę odcedzić i połączyć z z boczkiem oraz cebulką. Dokładnie wymieszać i jeszcze przez chwilę razem dusić. Doprawić octem winnym, czarnym zmielonym pieprzem, solą i cukrem. Podawać na ciepło razem z roladami wołowymi i kluskami śląskimi.
Więcej o modrej kapuście tutaj:
https://dziedzictwokulinarne.opolskie.pl/modro-kapusta-tj-kapusta-czerwona/