Modro kapusta

Składniki:

  • 1 główka czerwonej kapusty
  • 200 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 1 liść laurowy
  • 2 goździki
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • ocet winny
  • sól. pieprz mielony, cukier (do smaku)

Przygotowanie: 

Kapustę umyć, obrać z zewnętrznych liści, przekroić na pół i poszatkować. Wędzony boczek i cebulę pokroić w kostkę. Boczek przysmażyć, dodać cebulę, liść laurowy, ziele angielskie i goździki. Wszystko razem dusić na małym ogniu przez ok. 10 minut.

Poszatkowaną kapustę zalać dwiema szklankami gorącej wody i gotować do miękkości.  Ugotowaną kapustę odcedzić i połączyć z z boczkiem oraz cebulką. Dokładnie wymieszać i jeszcze przez chwilę razem dusić. Doprawić octem winnym, czarnym zmielonym pieprzem, solą i cukrem. Podawać na ciepło razem z roladami wołowymi i kluskami śląskimi.

Więcej o modrej kapuście tutaj:

https://dziedzictwokulinarne.opolskie.pl/modro-kapusta-tj-kapusta-czerwona/