Na śląskich stołach po zakończonym obiedzie, nie mogło nigdy zabraknąć deseru. Krośnicka szpajza to tradycyjny, śląski deser wytwarzany na bazie surowych białek. Tradycyjną szpajzę sporządzano głównie o smaku cytrynowym z dodatkiem żółtek. W Krośnicy najbardziej popularna jest szpajza przygotowywana na bazie kompotu i galaretek o różnych smakach.
Wpis na LPT: 16 grudnia 2019 r. w kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze.
Wnioskodawca: Koło Gospodyń Wiejskich w Krośnicy, gm. Izbicko.
Składniki:
- 1 galaretka owocowa (cytrynowa, truskawkowa lub wiśniowa)
- ¾ szklanki soku owocowego ze swojskiego kompotu (agrestowego, truskawkowego lub wiśniowego)
- 1 szklanka cukru (jeśli sok jest bardzo słodki, należy użyć tylko ½ szklanki cukru)
- 2 białka ze swojskich jaj
Do dekoracji:
- ubita śmietana kremówka
- całe lub kawałki owoców
- pokrojona w kostkę galaretka
Przygotowanie:
Zagotować w garnku 1 szklankę kompotu (bez owoców). Po zagotowaniu kompotu, zdjąć garnek z ognia, wsypać galaretkę i mieszać do rozpuszczenia. Odstawić do wystudzenia. Kiedy galaretka zaczyna tężeć, należy zacząć ubijać białka z cukrem. Gdy białka są już ubite, należy powoli wlewać tężejącą galaretkę i ubijać tak długo, aż masa będzie miała konsystencję pianki.
Ubitą piankę należy przelać do salaterek i pozostawić na 2-3 godziny do stężenia. Gotową piankę można przed podaniem udekorować bitą śmietaną, owocami (całymi lub pokrojonymi) i pokrojoną w kostkę galaretką (wcześniej przygotowaną).