Celem konkursu “Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” jest identyfikacja i promocja regionalnych produktów oraz przygotowanie ich producentów do uczestniczenia w systemach jakości żywności, zarówno na szczeblu unijnym, jak i krajowym. Ideą konkursu jest też zachęcanie mieszkańców obszarów wiejskich, zwłaszcza tych o niekorzystnych warunkach gospodarowania, do poszukiwania alternatywnych źródeł dochodu.
Konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo 2017
Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
Produkty i przetwory mięsne
- Kiełbasa w krauzie
Produkty mleczne
- Ser leśny
Miody
- Miód z Maciejowa
Produkty regionalne pochodzenia roślinnego
Przetwory owocowe
- Konfitura ze śliwek mirabelek
Produkty zbożowe
- Olej głubczycki z ostropestu tłoczony na zimno
Wyroby cukiernicze
- Rolada makowa zapiekana
- Chrust (faworki)
Napoje regionalne
Napoje alkoholowe
- Śmietankówka z Olesna
- Ratafia
Inne produkty regionalne
- Śpajza Omy – Irena Wala
Potrawa regionalna
I miejsce:
- Krupniok śląski
- Śląskie niebo
II miejsce:
- Zupa z karpia
- Karp po niemodlińsku
III miejsce:
- Rosół z kaczki z nudlami
- Karbinadel z ziemniakami i mizerią
Konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo 2016
Konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo 2015
Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
Produkty i przetwory mięsne:
- Udziec weselny
- Salceson
Produkty i przetwory z ryb:
- Szczuka na maśle
Miody:
- Miód nawłociowy
Wyróżnienie:
- Schab suszony w ziołach
- Smarowidło – Stowarzyszenie KGW Włodzienin
- Masło klarowane
Produkty regionalne pochodzenia roślinnego
Przetwory warzywne:
- Ogórki kiszone
Wyroby cukiernicze:
- Szplitry drożdżowe
- Bochniaki drożdżowe babci
Wyróżnienie:
- Marmolada ze śliwek
- Gąski w zalewie octowej
- Rogaliki babci Jani
- Drożdżowiec z rabarbarem
Napoje regionalne
Napoje bezalkoholowe
- Kompot z kramlików
- Sok z kiszonej kapusty
Napoje alkoholowe
- Orzechówka z Piotrowiny “PIETRASOVKA” – “BORÓWKOWA”
Wyróżnienie:
- Nalewka z owoców dzikiej róży
Inne produkty regionalne:
- Farsz na pierogi z kaszy jaglanej z twarogiem i miętą na słodko
Konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo 2014
Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
Produkty i przetwory mięsne:
- Krupniok śląski
Produkty mleczne
- Ser owczy dojrzewający na szlaku cysterskim
Miody
- Miód leśny, rudnicki miód akacjowy
Wyróżnienie:
- Szynka wiejska domowa
- Ser dębski strychowy dojrzewający
Produkty i przetwory pochodzenia roślinnego
Przetwory owocowe
- Dżem ze szwestek
Przetwory warzywne
- Sałatka z czerwonych buraczków, odmiany „opolskie”
Produkty zbożowe
- Chleb razowy ziarnisty
Wyroby cukiernicze
- Rolada z kremem z budyniu
Wyróżnienie:
- Jagodzianki odcinanki
- Keczup z cukinii
Napoje regionalne
Napoje bezalkoholowe
- Kompot z kwity
Napoje alkoholowe
- Wino z owoców dzikiej róży
Wyróżnienie:
- Nalewka z dziewanny
- Orzechówka z Piotrowiny „rubinową”
Inne produkty regionalne
- Lody z odcińskiej zagrody
Wyróżnienie:
- Farsz do pierogów z płucek
- Kartacze kresowe ścinawskie
Konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo 2013
Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
Produkty i przetwory mięsne
- Szynka jabłkowa
Produkty i przetwory rybne
- Wędzony karp z muna (wyróżnienie)
Produkty mleczne
- Ser dębski dojrzewający (wyróżnienie)
Miody
- Miód nawłociowy
- Miody – miód akacjowy
Produkty i przetwory pochodzenia roślinnego
Przetwory warzywne
- Swojski ketchup
Produkty zbożowe
- Nudle
- Chleb na tle z pieca
Wyroby cukiernicze
- Pierniczki świąteczne Babci Augustyny
- Marcypan kórnicki
Wyróżnienia
- Pomidor kwaszony
- Galaretka z kwiatów czarnego bzu
- Powidła jabłkowe
- Ciasto z kwiatów czarnego bzu
- Bułki drożdżowe
Napoje regionalne
Napoje bezalkoholowe
- syrop z dziewanny
Napoje alkoholowe
- orzechówka z Piotrowiny
Wyróżnienie
- nalewka z kwiatów czarnego bzu
Inne produkty
- farsz z kaszy gryczanej w drobiu
Konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo 2012
Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
Produkty i przetwory mięsne
- Modziki (młode gołębie)
Produkty mleczne
- Masło extra z Olesna
Miody
- Miód spadziowy i Miód Nektarowo-Spadziowy
Produkty i przetwory pochodzenia roślinnego
Przetwory owocowe
- Rumtopf – rumowy garnek
Przetwory warzywne
- Zakwas buraczany – czerwona kula
Produkty zbożowe
- Chleb mleczny praszkowski
Wyroby cukiernicze
- Pierniki z Dolnej
Napoje regionalne
Napoje bezalkoholowe
- Kompot czereśniowy
Napoje alkoholowe
- Nalewka myśliwska
Inne produkty
- gołąbki lwowskie
Wyróżnienia:
- duszonka wieprzowa w wekach
- jagnięcina po śląsku
- krajanki
- soczysty jabłecznik
- orzechówka z piotrowiny
- pierogi weselne
- pierogi ruskie kresowe
- szarpaniec wieluński.
Konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo 2011
Konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo 2010
Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
1 miejsce – cwaniak (salceson) karłowicki
2 miejsce – szynka wędzona kitka
3 miejsce – lejberwuszt z Antoszki
Produkty i przetwory pochodzenia roślinnego
1 miejsce – chleb domowy
2 miejsce – sałatka z buraczków
3 miejsce – makówki wigilijne
Napoje regionalne
1 miejsce – wino winogronowe
2 miejsce – żniwo sadu
3 miejsce – kuraminium-kuramin
Wyróżnienie:
sok z płatków róży
Inne produkty
1 miejsce – sernik świętokrzyski
2 miejsce – pierogi z kapustą
Najlepszą potrawa regionalna
1 miejsce – biały barszcz babuni i pierogi dobre z sosem kresowym
2 miejsce – krem z grzybów leśnych na bulionie z dziczyzny i pieczeń z dzika podana z kluskami, kapustami na ciepło i surówkami
3 miejsce – rosół z kury i polędwica w wołowinie „Świeczka w łowięzim”
Wyróżnienia:
- barszcz czerwony zabielany z pasztecikami i rolada z kaczki
- ścierka z sosem warzywno-mięsnym
- rosół z nudlami i rolada wieprzowa, kluski śląskie, kapusta czerwona
Konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo 2009
1 miejsce
- naturalny rzepakowy olej głubczycki
2 miejsce
- kwaszonka z modrej kapusty
- anyżki
3 miejsce
- marmolade z jabłek
- chleb z Wilamowic Nyskich
Wyróżnienie:
- konfitura z porzeczki
Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
1 miejsce
- kiełbasa wiejska
- szpyrka wandzunoł
2 miejsce
- szynka wędzona szpyrkowana czosnkiem
3 miejsce
- wieprzowa łopatka Ołmy z Węgier
Wyróżnienie
- babka mięsna
Napoje regionalne
1 miejsce
- syrop z buraków cukrowych
2 miejsce
- nalewka z pigwowca
3 miejsce
- nalewka wiśniowa
Wyróżnienie:
- kompot Cztery pory roku – jesień
Inne produkty regionalne
Wyróżnienie:
- sernik babci Marysi
Konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo 2008
Produkty i przetwory pochodzenia roślinnego
1 miejsce: kołocz śląski oraz chleb w tle
2 miejsce: kapusta w śmietanie oraz Frankfurter-Kranz
3 miejsce: ogórek kiszony oraz kołacz śląski z bronną posypką
Wyróżnienia:
- konfitury z przedwojennej róży jadalnej
- makaron domowy nożem krojony
Produkty i przetwory pochodzenia zwierzęcgo
1 miejsce: kiełbasa wiejska
2 miejsce: kaszanka karłowicka
3 miejsce: syr domowy
Wyróżnienie:
- kiełbasa z beczki
Napoje
1 miejsce: Holonnder Schweps
2 miejsce: miód pitny
3 miejsce: kwitownica, wino z pigwy
Wyróżnienie:
- nalewka ożynowa