Konkurs NKD 2019

„Smaki” województwa opolskiego to efekty przenikania kultur śląskiej, czeskiej, kresowej, niemieckiej, które z czasem nabrały bogatego i urozmaiconego charakteru.  To sprawia, że każdy znajdzie tu coś dla siebie. Dzięki wielu działaniom podejmowanym przez Samorząd Województwa Opolskiego, udało się dotrzeć do lokalnych producentów, którzy stosując tradycyjne metody produkcji, przywrócili na rynek regionalną i tradycyjną żywność wysokiej jakości. To właśnie dzięki nim mieszkańcy województwa i turyści mogą posmakować  „naszego regionu”. Ta wyjątkowa kulinarna rywalizacja co roku przyciąga wielu uczestników ze skrupulatnie wyszukanymi produktami i potrawami spośród starych rodzinnych przepisów.

Konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo 2019

Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego

Produkty i przetwory mięsne

  • Lejberwurszt w krauzie

Produkty i przetwory z ryb

  • Karp „Markowy” wędzony

Produkty mleczne

  • Kozi serek podpuszczkowy

Miody

  • Miód lipowy

Produkty regionalne pochodzenia roślinnego

Przetwory owocowe

  • Imbirowe jabłuszko

Przetwory warzywne

  • Kiszonki

Produkty zbożowe

  • Chleb żytnio-pszenny z ziarenkami

Wyroby cukiernicze

  • Ciasto z suszoną śliwką

Napoje regionalne

Napoje alkoholowe

  • Nalewka sosnowa „Sosnówka”

Inne produkty

  • Marcepan wielkanocny

Potrawa regionalna

I miejsce:

  • Gołąbki z kaszy gryczanej i ziemniaków
  • Pstrąg Poliwodzki z buchtami i kiszonymi w koprze pomidorami

II miejsce:

  • Zupa krem ze szparagów
  • Ozor wołowy w sosie chrzanowym podawany z puree ziemniaczanym

III miejsce:

  • Zupa rakowa
  • Pymchy gryczane z twarogiem i sosem z lebiody