„Smaki” województwa opolskiego to efekty przenikania kultur śląskiej, czeskiej, kresowej, niemieckiej, które z czasem nabrały bogatego i urozmaiconego charakteru. To sprawia, że każdy znajdzie tu coś dla siebie. Dzięki wielu działaniom podejmowanym przez Samorząd Województwa Opolskiego, udało się dotrzeć do lokalnych producentów, którzy stosując tradycyjne metody produkcji, przywrócili na rynek regionalną i tradycyjną żywność wysokiej jakości. To właśnie dzięki nim mieszkańcy województwa i turyści mogą posmakować „naszego regionu”. Ta wyjątkowa kulinarna rywalizacja co roku przyciąga wielu uczestników ze skrupulatnie wyszukanymi produktami i potrawami spośród starych rodzinnych przepisów.
Konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo 2019
Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
Produkty i przetwory mięsne
- Lejberwurszt w krauzie
Produkty i przetwory z ryb
- Karp „Markowy” wędzony
Produkty mleczne
- Kozi serek podpuszczkowy
Miody
- Miód lipowy
Produkty regionalne pochodzenia roślinnego
Przetwory owocowe
- Imbirowe jabłuszko
Przetwory warzywne
- Kiszonki
Produkty zbożowe
- Chleb żytnio-pszenny z ziarenkami
Wyroby cukiernicze
- Ciasto z suszoną śliwką
Napoje regionalne
Napoje alkoholowe
- Nalewka sosnowa „Sosnówka”
Inne produkty
- Marcepan wielkanocny
Potrawa regionalna
I miejsce:
- Gołąbki z kaszy gryczanej i ziemniaków
- Pstrąg Poliwodzki z buchtami i kiszonymi w koprze pomidorami
II miejsce:
- Zupa krem ze szparagów
- Ozor wołowy w sosie chrzanowym podawany z puree ziemniaczanym
III miejsce:
- Zupa rakowa
- Pymchy gryczane z twarogiem i sosem z lebiody