„Smaki” województwa opolskiego to efekty przenikania kultur śląskiej, czeskiej, kresowej, niemieckiej, które z czasem nabrały bogatego i urozmaiconego charakteru. To sprawia, że każdy znajdzie tu coś dla siebie. Dzięki wielu działaniom podejmowanym przez Samorząd Województwa Opolskiego, udało się dotrzeć do lokalnych producentów, którzy stosując tradycyjne metody produkcji, przywrócili na rynek regionalną i tradycyjną żywność wysokiej jakości. To właśnie dzięki nim mieszkańcy województwa i turyści mogą posmakować „naszego regionu”. Ta wyjątkowa kulinarna rywalizacja co roku przyciąga wielu uczestników ze skrupulatnie wyszukanymi produktami i potrawami spośród starych rodzinnych przepisów.
Konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo 2017
Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
Produkty i przetwory mięsne
- Świeczka wieprzowa
Produkty mleczne
- Sery białe z dodatkami krótko dojrzewające
Miody
- Miód ze spadzi liściastej
Produkty regionalne pochodzenia roślinnego
Przetwory owocowe
- Papierówki w syropie
Przetwory warzywne
- Borowik szlachetny / Prawdziwek w zalewie
Produkty zbożowe
- Chleb Biesiadny
Wyroby cukiernicze
- Lody Cassate
Napoje regionalne
Napoje alkoholowe
- Kordiał z szyszek sosny
Potrawa regionalna
I miejsce:
- pierogi z krupniokiem z ogórkiem
- karp niemodliński podany na oberibie na gęsto z karmelizowaną marchewką
II miejsce:
- kołduny z barszczem z kiszonych buraków
- gołąbki ziemniaczane z sosem borowikowym – KGW w Chróścinie
III miejsce:
- grzybki ze stobrawskich lasów duszone w śmietanie
- pieczona kaczka Huberto podana z kluskami śląskimi i sałatą z buraka