Konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów rozstrzygnięty !

Podczas Święta Województwa Opolskiego w Mosznej poznaliśmy zwycięzców regionalnego etapu  XXIII Ogólnopolskiego Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Mieszkańcy naszego regionu po raz kolejny pokazali, że  Opolszczyzna to prawdziwy tygiel kulinarny.

W strefie „Opolskie ze smakiem” odbywało się wiele ciekawych i smacznych wydarzeń. Najpierw odbył się XXIII Ogólnopolski Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Organizatorem konkursu jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego we współpracy z Marszałkiem Województwa Opolskiego, przy współpracy Opolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Łosiowie. Konkurs odbywał się w dwóch kategoriach: produkt i potrawa. Poznaliśmy nagrodzonych i wyróżnionych, a także nominowanych do nagrody „Perła”.

Kamil Klekowski przeprowadził pokazy gotowania z degustacją, potraw przygotowanych na bazie produktów z europejskim oznaczeniem geograficznym.

Najmłodsi uczestnicy strefy mogli wziąć udział w warsztatach malowania toreb ekologicznych przy użyciu wzoru opolskiego, dekorowania ciasteczek we wzór flagi europejskiej, warsztatach zielarskich, czy  wykonać zdrowe przekąski.

Ponadto Lokalne Grupy Działania prezentowały swoje rękodzieło, produkty lokalne oraz przeprowadzały ciekawe warsztaty dla dzieci.

Oprócz ciekawej prezentacji kulinarnej można było także zakpić produkty od producentów zrzeszonych w inicjatywie Opolskie ze smakiem. Miody, chleby, przetwory owocowo-warzywne, soki z lawendy, sery kozie,  sery krowie to tylko niektóre produkty jakie były dostępne dla odwiedzjących strefę.

Poniżej przedstawiamy listę nagrodzonych osób w konkursie:

KATEGORIA „PRODUKT”:

I. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego

Produkty i przetwory mięsne:

NAGRODA GŁÓWNA: Kiełbasa z kozy  w krauzie , Gospodarstwo agroturystyczne „Ranczo w dolinie Odry” Krystyna Henzel

 

 

 

 

 

 

Wyróżnienie: Metka , Gospodarstwo rolne, Jan Gorzellik

Produkty i przetwory z ryb:

NAGRODA GŁÓWNA: Sandacz otmuchowski, KGW Kijów

Wyróżnienie: Jesiotr opolski, KGW w Dąbrowie

Produkty mleczne:
NAGRODA GŁÓWNA: Dymiona koza – ser kozi wędzony, Kozia ferma Aneta Pająk

NAGRODA GŁÓWNA:  ser twarogowy w solance , OSM w Oleśnie

Wyróżnienie: Ser twarogowy kozi Aleksandra Wierszak

Wyróżnienie: Izbicki ser smażony, Wiejskie Dobroci, Piotr Paterok

Miody:

NAGRODA GŁÓWNA: Miód z sadu, Pasieka Zapylone Kewin Kroll

Wyróżnienie: Miód ze spadzi iglastej, Szczepan Mały

II. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego

Przetwory owocowe :

Wyróżnienie: Pflaumus , Lidia Fronia

Wyroby cukiernicze:

NAGRODA GŁÓWNA: Kraple – pączki, Cukiernia Magosz Maria Magosz

NAGRODA GŁÓWNA: Piernik z latwergą, KGW Głogówek Winiary

NAGRODA GŁÓWNA: Tort Pani Rejentowej – weselny KGW w Bogdanowicach

Wyróżnienie: Cykata z rabarbaru, SKGW w Chróścinie

III. Napoje regionalne

Napoje bezalkoholowe:

NAGRODA GŁÓWNA: Mjodek imbirowy omy Hejdli, KGW w Wawelnie

Wyróżnienie: Sok jabłkowy , Renata i Joachim Czichon

Napoje alkoholowe:

Nagroda Głowna: Browar Opolski, Piwo Hubertus Saison

Wyróżnienie: SKGW Chrzelice, Nalewka miętowa

IV. Inne produkty regionalne:

Nagroda Głowna: KGW w Dąbrowie, Murzin

Nominacje do PERŁY w kategorii „Produkt”:

  1. Anna Smreczak, „Namysłowski złoty”
  2. PPHU Gospodarstwo Pasieczne „MAJA” Andrzej Krzak, Rudnicki miód akacjowy
  3. Pasieka Opawska Barć, Katarzyna Maryniak, Miód leśny nektarowo – spadziowy
  4. Gminna Spłódzielnia „Samopomoc Chłopska”, Chałka
  5. Cukiernia Magosz Maria Magosz Krajanki z serem, krajanki z makiem, krajanki z jabłkiem
  6. Lidia Fronia, Windbojtle
  7. Stowarzyszenie “Nasze Górki”, Tort śląski
  8. KGW Kazimierz, Rumtopf

KATEGORIA „GASTRONOMIA”:

I miejsce: Opolanka sp. z o. o.: polewka i rolada z karpia z kapustą czerwoną i kluskami

II miejsce:  KGW w Zwanowicach: zupa fasolowa z wędzoną śliwką i łazankami,  królik w śmietanie
z ziemniakami i buraczkami

III miejsce: KGW Zimna Wódka:  żur na swojskiej maślance i polędwiczka wieprzowa  w specjalnej otoczce z kudłatymi kluskami i młodą kapusta

Wyróżnienie: KGW w Kuniowie: Zupa Omy Moni i kluski nadziane krupniokiem

Nominacja do Perły:

1) Opolanka sp. z o. o.: polewka rolada z karpia z kapustą czerwoną i kluskami

2) KGW w Zwanowicach: zupa fasolowa z wędzoną śliwką i łazankami, królik w śmietanie
z ziemniakami i buraczkami