Kolejny sukces w Poznaniu na Targach Smaki Regionów

W tym roku producenci żywności z województwa opolskiego kolejny raz odnieśli sukces na prestiżowych targach „Smaki Regionów” w Poznaniu, wracając do domu z obfitym dorobkiem nagród.  Opolskie otrzymało aż 7 cenionych „Pereł”, przyznawanych przez kapitułę konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. To kolejny ogromny  sukces naszego regionu!

Na scenie poznańskich targów nagrody wręczał Pan Robert Węgrzyn Członek Zarządu Województwa Opolskiego:
  1. Sandacz z Jeziora Otmuchowskiego – KGW Kijów
  2. Klinek ser twarogowy tłusty w solance – Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Oleśnie
  3. Ser kozi wędzony „Dymiona Koza” – Gospodarstwo „Kozia Ferma Wysoka”
  4. Piernik z latwergą – KGW Głogówek Winiary
  5. Tort Pani Rejentowej – weselny – KGW Bogdanowice
  6. Cykata z rabarbaru – Samodzielne Koło Gospodyń Wiejskich w Chróścinie
  7. Grochówka na szpeku i Karminadle – KGW Grocholub

Ponadto  Klucz do Polskiej Spiżarni został przyznany Państwu Marii i Franciszkowi Magosz  z Cukierni Magosz. Jest to nagroda przyznawana osobom, organizacjom lub instytucjom zasłużonym
w promocji żywności lokalnej. Cukiernia Magosz  to rodzinna marka naszego regionu, producent wyśmienitych ciast i słodkości, a przede wszystkim producent certyfikowanego Kołacza śląskiego.    Rekomendacja do nagrody została złożona przez Urząd Marszałkowskiego Województwa Opolskiego.

Co więcej nasi wystawcy zdobyli także Medal Targów Smaki Regionów  za „pomarańczówkę” z Cukierni Magosz oraz dwa wyróżnienia dla produktów:
  1. Miód lipowy z Pasieka Zapylone
  2. Opa zdrzały ser kozi dojrzewający z Kozia Ferma Wysoka

Targi trwały cały weekend, a województwo opolskie prezentowało w tym roku na swoim stoisku produkty rodzimych producentów z Inicjatywy Opolskie ze smakiem:

  •  Pasieka Leśne Skrzaty- oleje i musztardy
  • Zmiany Zmiany sp. z o.o. – batony energetyczne
  • Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Oleśnie- producent produktów mlecznych wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych
  • Pasieka Zapylone – miody
  • Cukiernia Magosz – ciastka, ciasteczka producent certyfikowanego kołacza śląskiego, likiery
  • Kozia Ferma Wysoka – sery kozie
  •  PGL LP Gospodarstwo Rybackie Niemodlin – przetwory z karpia
  • Olejarnia Kamerlik – oleje tłoczone na zimno
Natomiast na stanowisku kulinarnym Kamil Klekowski Edukacja od Kuchni prowadził pokazy kulinarne zorganizowane przez Grupę Rybacka „Opolszczyzna” m.in.  z karpia niemodlińskiego oraz produktów od wystawców. Pokazy kulinarne cieszyły się ogromnym zainteresowaniem, każdy mógł przyjść i skosztować to co w naszym regionie najsmaczniejsze.

Targi „Smaki Regionów” to doskonała okazja do promocji i docenienia wyjątkowych smaków oraz tradycji kulinarnej Opolszczyzny. Sukces tegorocznych laureatów tylko potwierdza, że to województwo jest prawdziwym liderem w produkcji doskonałej jakości produktów spożywczych. Wszystkim serdecznie gratulujemy!

Operacja pn. „Promocja dziedzictwa kulinarnego województwa opolskiego poprzez udział w Targach Smaki Regionów” jest współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Planu Strategicznego WPR 2023-2027.
Instytucja Zarządzająca Planem Strategicznym dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.