W tym roku producenci żywności z województwa opolskiego kolejny raz odnieśli sukces na prestiżowych targach „Smaki Regionów” w Poznaniu, wracając do domu z obfitym dorobkiem nagród. Opolskie otrzymało aż 7 cenionych „Pereł”, przyznawanych przez kapitułę konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. To kolejny ogromny sukces naszego regionu!
- Sandacz z Jeziora Otmuchowskiego – KGW Kijów
- Klinek ser twarogowy tłusty w solance – Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Oleśnie
- Ser kozi wędzony „Dymiona Koza” – Gospodarstwo „Kozia Ferma Wysoka”
- Piernik z latwergą – KGW Głogówek Winiary
- Tort Pani Rejentowej – weselny – KGW Bogdanowice
- Cykata z rabarbaru – Samodzielne Koło Gospodyń Wiejskich w Chróścinie
- Grochówka na szpeku i Karminadle – KGW Grocholub
Ponadto Klucz do Polskiej Spiżarni został przyznany Państwu Marii i Franciszkowi Magosz z Cukierni Magosz. Jest to nagroda przyznawana osobom, organizacjom lub instytucjom zasłużonym
w promocji żywności lokalnej. Cukiernia Magosz to rodzinna marka naszego regionu, producent wyśmienitych ciast i słodkości, a przede wszystkim producent certyfikowanego Kołacza śląskiego. Rekomendacja do nagrody została złożona przez Urząd Marszałkowskiego Województwa Opolskiego.
- Miód lipowy z Pasieka Zapylone
- Opa zdrzały ser kozi dojrzewający z Kozia Ferma Wysoka
Targi trwały cały weekend, a województwo opolskie prezentowało w tym roku na swoim stoisku produkty rodzimych producentów z Inicjatywy Opolskie ze smakiem:
-
Pasieka Leśne Skrzaty- oleje i musztardy
-
Zmiany Zmiany sp. z o.o. – batony energetyczne
-
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Oleśnie- producent produktów mlecznych wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych
-
Pasieka Zapylone – miody
-
Cukiernia Magosz – ciastka, ciasteczka producent certyfikowanego kołacza śląskiego, likiery
-
Kozia Ferma Wysoka – sery kozie
-
PGL LP Gospodarstwo Rybackie Niemodlin – przetwory z karpia
-
Olejarnia Kamerlik – oleje tłoczone na zimno
Targi „Smaki Regionów” to doskonała okazja do promocji i docenienia wyjątkowych smaków oraz tradycji kulinarnej Opolszczyzny. Sukces tegorocznych laureatów tylko potwierdza, że to województwo jest prawdziwym liderem w produkcji doskonałej jakości produktów spożywczych. Wszystkim serdecznie gratulujemy!