Kluski śląskie, tzw. biołe kluski

Przepis na kluski śląskie jest pielęgnowany i przekazywany w rodzinach z pokolenia na pokolenie. Według niego wiele gospodyń przygotowuje tę potrawę po dziś dzień – gości ona nie tylko na niedzielnym stole, ale także na przyjęciach weselnych, chrzcinach, komuniach, czyli wszystkich ważniejszych uroczystościach rodzinnych oraz w święta. W Polsce znanych jest wiele rodzajów klusek, ale na terenie Śląska Opolskiego do najbardziej popularnych należą kluski śląskie (nazywane też przez niektórych kluskami biołymi, guminowymi / gumionymi, gumiklyjzami lub kartofelmelklezami).

 

Składniki:

  • 1  kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • mąka ziemniaczana
  • sól

 

Przygotowanie:

Ugotowane i przestudzone ziemniaki obrać z łupin, a następnie przecisnąć przez praskę luz zmielić przez maszynkę. Masę ziemniaczaną przełożyć do miski, dłonią wyrównać j powierzchnię, a następnie podzielić na cztery równe części. Jedną część ziemniaków wyciągnąć, a w to miejsce wsypać tyle mąki ziemniaczanej, aby wypełniała powstałą lukę (mam jej być tyle, aby powierzchnia była równa).

Dokładnie wyrabiamy ciasto, dodając wyjęte wcześniej ziemniaki, całe jajko i sól do smaku. Z tak powstałego ciasta formować kulki, lekko je spłaszczyć i zrobić palcem małe wgłębienie w środku.

Lekko posoloną wodę zagotować w garnku. Kluski wrzucić partiami do wrzątku i delikatnie zamieszać drewnianą łyżką.
Gdy wypłyną, pozostawić jeszcze na ok. 3 minuty w wodzie na bardzo małym ogniu. Kluski podawać z roladami wołowymi
i modrą kapustą.

 

Wpis na LPT: 19 stycznia 2007 r. w kategorii: Gotowe dania i potrawy

Wnioskodawca: Restauracja Starka, Opole.

 

Więcej o wpisie opolskiej klusek śląskich na Listę Produktów Tradycyjnych znajdziecie TUTAJ: