Kluski śląskie, tzw. biołe kluski

Składniki:

  • 1  kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • mąka ziemniaczana
  • sól

Przygotowanie:

Ugotowane i przestudzone ziemniaki obrać z łupin, a następnie przecisnąć przez praskę luz zmielić przez maszynkę. Masę ziemniaczaną przełożyć do miski, dłonią wyrównać j powierzchnię, a następnie podzielić na cztery równe części. Jedną część ziemniaków wyciągnąć, a w to miejsce wsypać tyle mąki ziemniaczanej, aby wypełniała powstałą lukę (mam jej być tyle, aby powierzchnia była równa).

Dokładnie wyrabiamy ciasto, dodając wyjęte wcześniej ziemniaki, całe jajko i sól do smaku. Z tak powstałego ciasta formować kulki, lekko je spłaszczyć i zrobić palcem małe wgłębienie w środku.

Lekko posoloną wodę zagotować w garnku. Kluski wrzucić partiami do wrzątku i delikatnie zamieszać drewnianą łyżką. Gdy wypłyną, pozostawić jeszcze na ok. 3 minuty w wodzie na bardzo małym ogniu. Kluski podawać z roladami wołowymi i modrą kapustą.

 

Więcej o kluskach śląskich tutaj: 

https://dziedzictwokulinarne.opolskie.pl/kluski-slaskie-tzw-biole-kluski/