Kruche ciastka przez maszynkę do mielenia mięsa na Śląsku Opolskim znane są zarówno pod tą nazwą, jaki i pod nazwą gwarową „keksy przez maszynkę” lub „keksy bez maszynka”. Znane są niemal w każdym opolskim domu, a wypieka się je na święta, wesela, komunie, chrzciny i inne rodzinne imprezy okolicznościowe. Ciastka można przechowywać przez dłuższy okres czasu w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Keksy przez maszynkę wypiekane są do dnia dzisiejszego przez wiele gospodyń w województwie opolskim pod warunkiem, że posiadają maszynkę do mielenia mięsa i odpowiednie nakładki do „kręcenia” ciastek.
Składniki:
• 1000 g mąki pszennej
• 500 g masła
• 400 g cukru kryształu lub nieco mniej cukru pudru
• 3 żółtka
• 1 jajko
• ew. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• szczypta soli
Ewentualne dodatki:
• cukier waniliowy
• mak
Przygotowanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w środku wgłębienie. Do wgłębienia dodać posiekane nożem zimne masło, trzy żółtka, jedno całe jajko, cukier, proszek do pieczenia (lub nie), szczypta soli. Zagnieść elastyczne ciasto i wstawić na 1 godzinę
do lodówki lub w inne chłodne miejsce. Z ciasta odcinać kawałki i kręcić przez maszynkę do mielenia ze specjalnym wzorkiem ciasteczka o długości ok. 6-8 cm. Ciastka układać na blaszce i piec w temperaturze 180 stopni ok. kilku minut.
W celu uzyskania ciemniejszego koloru ciasteczek, należy piec je dłużej.
Wpis na LPT: 28 kwietnia 2022 r. w kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze
Wnioskodawca: Piekarnia Wodnicki z Kępy k/Opola
Więcej o wpisie keksów przez maszynkę na Listę Produktów Tradycyjnych znajdziecie TUTAJ