Składniki:
- 10 średniej wielkości kartofli (ziemniaków)
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 3 ogórki kiszone
- 20 dag surowego boczku wędzonego
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kartofle wyszorować szczotką pod bieżącą wodą i ugotować w łupinach. Marchewki obrać i ugotować w osolonej wodzie (do soałatki można też wykorzystać marchewki z rosołu).
Obrane ze skórki kartofle, marchewki, cebulę i ogórki kiszone drobno pokroić w kostkę. Posolić, popieprzyć do smaku, wymieszać i odstawić na chwilę, ale nie wkładać do lodówki.
Boczek wędzony pokroić w kostkę i podsmażyć na złocisty kolor na patelni. Dodać do sałatki i delikatnie wymieszać.
Sałatkę przełożyć do miseczki. Można przybrać jajkiem ugotowanym na twardo, marchewką i np. posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.
Podawać z pieczywem lub kiełbaską na ciepło.
Kartoffelsalat (nazywana też szałotem śląskim lub szałotem kartoflanym z boczkiem wędzonym) przygotowywany był na wszystkie uroczystości rodzinne: chrzciny, komunie, wesela, pogrzeby, kiermasze i odpusty, a także na Wielkanoc i Boże Narodzenie (np. tradycyjnie podawano go na śniadanie wielkanocne, a w Wigilię zamiast boczku dodawano do niego drobno pokrojone śledzie w oleju).
Więcej o wpisie Kartoffelsalat na Listę Produktów Tradycyjnych:
https://dziedzictwokulinarne.opolskie.pl/kartoffelsalat/