Wygląd:
Jabłko średniej wielkości, kuliste. Skórka cienka, błyszcząca, zielonożółta z silnym karminowym rumieńcem z prążkami i cętkami prawie na całej powierzchni owocu. Miąższ biały, pod skórką lekko różowy.
Kształt:
Owoc kulisty, lekko spłaszczony. Komory nasienne duże, otwarte. Nasiona duże, wydłużone.
Rozmiar:
Jabłko średnie o średnicy do 7 cm.
Barwa:
Skórka zielonożółta z intensywnym karminowym rozmytym rumieńcem z ciemniejszymi smużkami i jaśniejszymi cętkami. Miąższ biały, pod skórką zabarwiony na różowo.
Konsystencja:
Miąższ ścisły, kruchy, bardzo soczysty i delikatny.
Smak:
Słodki z lekką winną nutą, aromatyczny.
Dodatkowe Informacje:
Odmiana dość odporna na parch jabłoni i bardzo odporna na mączniaka. Przechowuje się do Bożego Narodzenia. Owoce bardzo dobre na przetwory. Dają dużo soku słodkiego soku o miodowym kolorze. Drzewo o pięknym wyglądzie, średnio rosnące. Obficie i długo kwitnie. Wcześnie wchodzi w okres owocowania.
Tradycja:
Odmiana amerykańska wyhodowana z siewek około 1860 roku. W Polsce znana od 1925 roku (zob.: Pomologia, praca zbiorowa pod red. A. Rejmana, S. Zalewskiego, wyd. II, Warszawa 1956, s. 88-90). W rodzinnym sadzie rosła już w pierwszej połowie XX wieku. Obecne drzewa mają 40-50 lat. Odmiana dość szybko wchodzi w okres owocowania, jest odporna na mróz i choroby, nie wymaga bardzo dobrych stanowisk ani żyznej gleby.
Jabłka odmiany Wealthy wpisane zostały na listę produktów tradycyjnych 28 sierpnia 2006 r. w kategorii Warzywa i owoce w woj. opolskim.