Jabłka odmiany Grafsztynek prawdziwy, zwany też Grafsztynkiem z Grafsztynu (nazwy niemieckie Gravensteiner, Haferapfel).
Wygląd:
Jabłko średnie i duże, kuliste, lekkie, wyraźnie żebrowane. Skórka delikatna, woskowożółta z karminowymi cętkami i paskami tworzącymi rumieniec na połowie owocu. Zagłębienie kielichowe głębokie, mięsista i krótka szypułka. Miąższ biały, miękki, bardzo soczysty i aromatyczny.
Kształt:
Owoc kulisty, wyraźnie żebrowany. Kielich głęboki i szeroki. W przekroju asymetryczny.
Rozmiar:
Jabłko duże o średnicy powyżej 8 cm.
Barwa:
Skórka zielonożółta do woskowożółtej z intensywnym czerwonym, prążkowanym rumieńcem. Miąższ biały.
Konsystencja:
Miąższ ścisły, miękki, owoc chrupiący, bardzo soczysty.
Smak:
Owoc słodkowinny, bardzo aromatyczny. Najbardziej pachnąca odmiana jesienna.
Dodatkowe Informacje:
Odmiana typowo deserowa, odporna na parch jabłoni, owoce długo zachowują soczystość, nadają się na sok.
Tradycja:
Jabłka Grafsztynek prawdziwy, zwany też Grafsztynkiem z Grafsztynu (nazwy niemieckie Gravensteiner, Haferapfel) to odmiana pochodzenia duńskiego, znana od 1665 roku, w handlu – od 1795 roku. Pochodzi prawdopodobnie z miejscowości Gravenstein w północnym Holsztynie. Uprawiana głównie w Danii, Niemczech, Austrii i Szwajcarii. W Polsce na Pomorzu i w Wielkopolsce. Niezwykle ceniona ze względu na smak, soczystość i wspaniały zapach (zob.: Pomologia, praca zbiorowa pod red. A. Rejmana, S. Zaliwskiego. Wyd. II, Warszawa 1956, s. 81-82).
Jabłka odmiany Grafsztynek zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych 28 sierpnia 2006 r. w kategorii Warzywa i owoce w woj. opolskim.