W dniach 19-20 listopada br. w restauracji Pałacu Pawłowice miały miejsce II warsztaty kulinarne dla Kół Gospodyń Wiejskich. Podobnie jak podczas pierwszych warsztatów, pierwszy dzień należał do kuchni śląskiej w nowej odsłonie, natomiast drugi do kuchni kresowej.
Piątkowe warsztaty poprowadził Pan Patryk Buchta, właściciel Pracowni Smaków z Jełowej. Panie, pod okiem Pana Patryka przygotowały następujące specjały:
- Przystawka: Pierożki z gęsiną i sosem na bazie sera smażonego z chili
- Zupa: Krem z wędzonych ziemniaków na wodzionce z chipsem z boczku i popcornem z kaszy gryczanej
- Danie główne: Śląskie risotto z kozim serem Kozi Dar Chudoba i pstrągiem poliwodzkim gotowanym sous vide
- Deser: Rozgrzewające lody dyniowo-śliwkowe na ciekłym azocie z gorącą polewą dereniową
Drugiego dnia warsztaty poprowadził Pan Paweł Ochman, autor popularnego bloga Weganon i miłośnik kuchni kresowej. W sobotę odwiedził nas również Pan Marszałek Andrzej Buła i z każdą ekipą gotującą spędził chwilę na rozmowie o kulinariach i planach KGW na przyszłość.
- Zupa: Nowogrodzką zupę grzybową z pęczakiem
- Danie Główne: lwowskie kotlety ziemniaczano-dyniowe z soczewicą i sosem grzybowym
- Deser I: Lwowskie racuchy dyniowe z dżemem truskawkowym
- Deser II: stanisławowski kisiel jabłkowy na czerwonym winie
W warsztatach wzięły udział Koła:
KGW Nasal
KGW Kowali
KGW z Gamy
KGW Stobrawianki ze Stobrawy
KGW Tradycja z Kurzni
KGW z Makowic
KGW z Włoch
KGW z Dąbrowy
KGW z Wawelna
KGW z Chróściny
KGW Dalachów