Miejscem produkcji piwa Opolskie jest mały rodzinny browar usytuowany we wsi Krośnica, ale piwa tego spróbować można na całej Opolszczyźnie, która dla załogi browaru jest najbliższą sercu małą ojczyzną. Browar został otwarty w 2020 roku, w trudnych dla piwowarstwa czasie, ale dzięki naszemu zaangażowaniu i chęci promowania rzeczy dobrych jakościowo całkiem prężnie się rozwijamy.
Nasze piwa produkujemy wyłącznie metodami tradycyjnymi, pamiętając przy tym o zasadach jakie wypracowano przez wieki historii piwowarstwa. Nasz browar to bardzo prosta, można powiedzieć też archaiczna ale z pewnością sprawdzona konstrukcja. Procesy zacierania, filtracji i gotowania brzeczki przeprowadzamy w trzynaczyniowej manualnej warzelni, całość procesów fermentacji odbywa się w tanko-fermentorach i tak powstaje nasze, uczciwe, rzetelne piwo dla naszych krajan. Nie używamy maszyn do filtracji, aromatyzowania czy klarowania piwa, działamy w rytm naturalnych procesów fermentacji i dojrzewania piwa. Przygotowujemy głównie klasyki, ale czasem pojawiają się również eksperymenty. Jednak zawsze jesteśmy uczciwi wobec klientów i piwa, nie idziemy na kompromisy, używamy sprawdzonych przez nas surowców, najwyższej jakości, a piwo tworzymy z sercem i pieczołowitością.
kontakt:
ul. Dzymały 2
47-180 Krośnica
696 866 808
browaropolskie@gmail.com
www.browaropolski.pl