Składniki:
- 5 jajek
- 1 ½ szklanki cukru
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka wody
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- garść rodzynek (niekoniecznie)
Przygotowanie:
Przygotować wszystkie produkty w ilości zgodnej z recepturą. Formę wysmarować tłuszczem i ewentualnie lekko wysypać bułką tartą. Mąkę przesiać.
Jajka ubić z cukrem, przy pomocy miksera, na puszystą masę. Ubijając, dodawać stopniowo olej i wodę. Do przesianej mąki dodać proszek do pieczenia, wymieszać z pozostałą masą.
Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej wsypać kakao i rozetrzeć na jednolitą masę. Do drugiej części można dodać rodzynki i wymieszać. Do natłuszczonej formy wlewać na przemian białe i ciemno ciasto, zaczynając od ciemnego.
Włożyć formę z ciastem do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180°C około 45-50 minut.
Babkę przestudzić, wyjąć z formy i oprószyć cukrem pudrem.