Babka zista to tradycyjny, śląski rodzaj wypieku, który do dnia dzisiejszego wytwarzany jest w okolicach wsi Żyrowa
w województwie opolskim. O silnym związku babki zistej ze Śląskim Opolem świadczy wpływ niemieckiej kuchni na kuchnie śląską, co zauważyć można w nazewnictwie potrawy. Powszechnie używana nazwa babki „sista” lub „zista” pochodzi
od języka niemieckiego „Süste” i oznacza – słodka. Babka zista, zwana ucieraną czy piaskową, podawana jest także w kilku wariantach smakowych np. z dodatkiem soku i skórki z cytryny lub z migdałami.
Składniki:
- 5 jajek
- 1 ½ szklanki cukru
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka wody
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- garść rodzynek (niekoniecznie)
Przygotowanie:
Przygotować wszystkie produkty w ilości zgodnej z recepturą. Formę wysmarować tłuszczem i ewentualnie lekko wysypać bułką tartą. Mąkę przesiać.
Jajka ubić z cukrem, przy pomocy miksera, na puszystą masę. Ubijając, dodawać stopniowo olej i wodę. Do przesianej mąki dodać proszek do pieczenia, wymieszać z pozostałą masą.
Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej wsypać kakao i rozetrzeć na jednolitą masę. Do drugiej części można dodać rodzynki i wymieszać. Do natłuszczonej formy wlewać na przemian białe i ciemno ciasto, zaczynając od ciemnego.
Włożyć formę z ciastem do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180°C około 45-50 minut.
Babkę przestudzić, wyjąć z formy i oprószyć cukrem pudrem.
Wpis na LPT: 16 grudnia 2019 r. w kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze
Wnioskodawca: Józef Wilczek, Żyrowa
Więcej o wpisie babki na Listę Produktów Tradycyjnych znajdziecie TUTAJ