Babka Zista

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1 ½ szklanki cukru
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • garść rodzynek (niekoniecznie)

Przygotowanie:

Przygotować wszystkie produkty w ilości zgodnej z recepturą. Formę wysmarować tłuszczem i ewentualnie lekko wysypać bułką tartą. Mąkę przesiać.

Jajka ubić z cukrem, przy pomocy miksera, na puszystą masę. Ubijając, dodawać stopniowo olej i wodę. Do przesianej mąki dodać proszek do pieczenia, wymieszać z pozostałą masą.

Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej wsypać kakao i rozetrzeć na jednolitą masę. Do drugiej części można dodać rodzynki i wymieszać.  Do natłuszczonej formy wlewać na przemian białe i ciemno ciasto, zaczynając od ciemnego.

Włożyć formę z ciastem do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180°C około 45-50 minut.

Babkę przestudzić, wyjąć z formy i oprószyć cukrem pudrem.