Ajerlikier to napój goszczący na stołach praktycznie w każdym śląskim domu. Bez podania ajerkoniaku nie mogła się obejść żadna większa śląska uroczystość. Ludność większe ilości napojów alkoholowych wypijała w czasie zapustów czyli karnawału, a śląska gospodyni zawsze miała w spiżarce schowaną buteleczkę ajerkoniaku na wszelki wypadek.
Wersję czekoladową sporządza się dodając kakao do ucieranych jajek z cukrem lub roztopioną czekoladę. Ta wersja
na Śląsku Opolskim zwana jest pod nazwą: ajer likier siokoladowy lub szekuladówy.
Składniki:
- 250 ml spirytusu
- 5 żółtek
- 250 ml mleka
- 250 g cukru
Dodatki smakowe (opcjonalnie):a
- 2 płaskie łyżeczki cukru waniliowego lub ziarenka z 1 laski wanilii
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 1 tabliczka (100 g) roztopionej mlecznej lub gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę mikserem na wysokich obrotach. Ucierać aż cukier całkowicie się rozpuści.
Pod koniec ucierania można dodać dodatki smakowe: do wersji waniliowej – cukier wanilinowy lub ziarenka z jednej laski wanilii, natomiast do wersji czekoladowej – dwie łyżki ciemnego kakao lub roztopioną tabliczkę czekolady.
Stopniowo dodawać mleko i cały czas ucierać. Kiedy masa będzie jednolita, bardzo powoli dolewać spirytus, nie przerywając mieszania (mikser powinien działać na najniższych obrotach, ewentualnie można użyć trzepaczki).
Kiedy likier jest gotowy (ma gładką i lekko gęstą konsystencję), przelać do butelek lub karafek. Szczelnie zamknąć
i przechowywać w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce.
Wpis na LPT: 30 marca 2021 r. w kategorii Napoje
Wnioskodawca: Piotr i Anna Szafrańscy z Pasieki “Bzykający Folwark” w Popielowie
Więcej o wpisie ajerlikieru na Listę Produktów Tradycyjnych znajdziecie TUTAJ