Dziewięć szkół z województwa opolskiego wzięło udział w konkursie „Opolskie śniadanie ze smakiem – Kanapka na 100 sposobów”, organizowanym przez Wojewódzką Stację Sanitarno-Epidemiologiczną w Opolu pod patronatem marszałka województwa Szymona Ogłazy. Zadaniem uczniów było przygotowanie zdrowego, pełnowartościowego śniadania, udokumentowanie procesu w formie krótkiego filmu oraz przesłanie przepisu i zdjęć gotowej potrawy.
Dyrektor Wojewódzkiej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Opolu, dr Anna Matejuk, podkreśliła, że przy ocenie prac zwracano uwagę nie tylko na smak i wartości odżywcze posiłku, ale również użycie produktów lokalnych oraz sposób zapakowania dania, umożliwiający jego bezpieczny transport i spożycie w warunkach szkolnych.
Podczas finału członek zarządu województwa opolskiego Robert Węgrzyn pogratulował uczestnikom kreatywności oraz dbałości o zasady zdrowego odżywiania.
Laureaci konkursu:
I miejsce – Zespół Szkół w Gorzowie Śląskim
Zuzanna Galińska, Maksymilian Dzięcioł
Nagrodą główną są warsztaty kulinarne przeprowadzone w zwycięskiej szkole przez profesjonalnych kucharzy.
II miejsce – Zespół Szkół Zawodowych Nr 1 im. Marii Skłodowskiej-Curie w Brzegu
Kacper Kozicki, Amelia Oborska, Piotr Sobiegraj
III miejsce – Zespół Szkół Nr 1 w Kluczborku
Wiktoria Kostrzewa, Milena Musialska
Konkurs skierowany był do uczniów klas o profilach gastronomicznych. Jego celem było promowanie racjonalnego żywienia, kształtowanie zdrowych nawyków oraz rozwijanie zainteresowań młodzieży tematyką zdrowego odżywiania.

























