Marcepan z ziemniaków na Śląsku Opolskim zwyczajowo robi się przy okazji świąt oraz odpustów. Zawinięte w ozdobne papierki darowano też dzieciom z okazji mikołajek. Gospodynie dodawały do masy mielone orzechy lub formowały kartofelka na połówce orzecha a niekiedy migdała. Niektóre do kakao dodawały mielony cynamon. Do masy ziemniaczanej czasami dodawano drobno pokrojoną smażoną skórkę pomarańczową, a zamiast aromatu – likier amaretto lub parę kropli rumu. Gotowe obtaczano w ciemnym kakao (czasami z dodatkiem cynamonu) lub polewano rozpuszczoną czekoladą.
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 1 kg cukru
- aromat migdałowy
- 125 g masła lub margaryny
- ciemne kakao do obtoczenia
Proporcje należy traktować orientacyjnie. Dużo zależy od rodzaju użytych ziemniaków. Cukier należy więc dodawać stopniowo do momentu, aż masa będzie miała odpowiednią konsystencję.
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, a następnie ugotować w wodzie. Gdy ziemniaki są ugotowane i jeszcze gorące, przecisnąć je przez praskę do ziemniaków. Do przeciśniętych (ciepłych) ziemniaków dodawać stopniowo cukier, cały czas mieszać i gotować
ok. 8 minut, do osiągnięcia konsystencji gęstej śmietany. Studzić do momentu, aż masa zacznie twardnieć. Dodać masło lub margarynę oraz aromat migdałowy. Masę dokładnie wyrobić i napełnić nią foremki lub formować kulki. Kulki obtoczyć
w kakao. Następnie należy je pozostawić do wystudzenia i wyschnięcia na co najmniej 1-2 godziny.
Kulki są gotowe do podania. Natomiast z foremek marcepan należy wyjąć i można figurki delikatnie ozdobić roztopioną czekoladą.
Wpis na LPT: 31 maja 2022 r. w kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze
Wnioskodawca: Stowarzyszenie „Odnowa Wsi Biedrzychowice”
Więcej o wpisie śląskiego marcepanu z ziemniaków na Listę Produktów Tradycyjnych znajdziecie TUTAJ