Jajka w zalewie kminkowej to śląska potrawa wielkanocna, przygotowywana i spożywana szczególnie w Wielkim Tygodniu. Na Śląsku Opolskim prócz nazwy „jajka w kminku” zarejestrowano również określenia „soleier”, „zalcajer” oraz „zolajer”. Jajka w zalewie solnej z dodatkiem kminku na Śląsk Opolski przywędrowały z Niemiec, a tam były i są do tej pory specjałem kuchni berlińskiej. Jajka w kminku spożywa się podczas śniadań, kolacji, z chrzanem, majonezem czy wędlinami.
Składniki:
- 12 jajek kurzych
- 1 opakowanie kminku (15g)
- 3 łyżki soli
- 3 listki laurowe
- 1 łyżeczka ziarenek pieprzu
- 1 łyżeczka ziarenek gorczycy
- 5 szklanek wody
- 2-3 cebule
- łupiny z 2-3 cebul
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w piórka (łupiny zostawiamy), przekładamy do garnka. Dodajemy kminek, ziarenka pieprzu, gorczycy, listki laurowe. Zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kilka minut.
Łupiny z cebuli wkładamy do garnka, zalewamy wodą i wkładamy jajka. Jajka gotujemy na twardo, ok. 7-8 minut.
Ugotowane jajka delikatnie „obstukujemy”, żeby skorupka popękała i układamy je w dużym słoiku. Zalewamy wcześniej przygotowaną zalewą z wszystkimi jej składnikami (najczęściej na 2-3 dni przed Świętami Wielkanocnymi). Tak przygotowane jajka można przechowywać w lodówce w sumie do 7 dni.
Podajemy na półmisku w zalewie kminkowej na śniadanie wielkanocne.
Wpis na LPT: 31 marca 2022 r. w kategorii Gotowe dania i potrawy
Wnioskodawca: Teresa Kamieniecka – Hreczaniuk, Gostomia, gm. Biała
Więcej o wpisie soleier na Listę Produktów Tradycyjnych znajdziecie TUTAJ