Szpajza, popularnie zwana śpajzą, to deser, który obowiązkowo pojawiał się na wszystkich ważniejszych uroczystościach rodzinnych (po odpustowym obiedzie, z okazji świętowanych urodzin, a także na weselach, chrzcinach), zwłaszcza tam, gdzie obecne są dzieci. Dorośli zwykle jadali kołacze oraz torty z maślanymi kremami, natomiast dzieci z niecierpliwością wyczekiwały delikatnego, jak chmurka kremu, najczęściej o smaku cytrynowym.
Szpajza cytrynowa jest silnie zakorzeniona w społeczeństwie śląskim i zaliczana jest do grupy najważniejszych dań tradycyjnych na śląskim stole, podobnie jak rolada z kluskami i modrą kapustą.
Składniki:
- 5 jajek, najlepiej swojskich
- 5 łyżek cukru
- 4 łyżki żelatyny
- 50 g wody
- 2 cytryny (wyciśnięty sok z obu i starta skórka z 1 cytryny)
Do dekoracji
- ubita śmietana kremówka
Przygotowanie:
Żółtka z cukrem utrzeć na puszysty krem. Dodać sok wyciśnięty z dwóch cytryn i startą skórkę. Białka ubić na sztywno.
Do białek dodać żółtka z cytryną i lekko wymieszać. Na koniec dodać stopniowo żelatynę rozpuszczoną w wodzie i dobrze wymieszać, żeby nie było grudek. Pianę przelać do większej szklanej miski lub do kilku mniejszych pucharków i odstawić
na kilka godzin do lodówki, żeby śpajza stężała. Śpajzę można przed podaniem udekorować bitą śmietaną.
Wpis na LPT: 17 września 2021 r. w kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze
Wnioskodawca: Lidia Fronia i Irena Wala z Węgier k/Opola.
Więcej o wpisie szpajzy cytrynowej na Listę Produktów Tradycyjnych znajdziecie TUTAJ