Suszenie jabłek było częstą praktyką w śląskich domach, Często gotowano najpierw obiad, a później wykorzystywano gorące blaty kuchni do suszenia jabłek, na który stawiano tzw. sito, czyli druciane siatki naciągnięte na ramy drewniane.
Jabłka suszyło się tez innymi sposobami, np. na nitkach czy prętach leszczynowych na słońcu, przy ognisku czy też
w miejscu ocienionym, ale przewiewnym, a także w piekarniku.
Do suszenia przeznacza się owoce dojrzałe, ale twarde. Najlepiej nadają się do tego jabłka ze starych odmian, o zwartym miąższu, kruche, nie za bardzo soczyste.
Suszenie jabłek jest jednym z tradycyjnych sposobów utrwalenia na długie zimowe miesiące, zapachu i smaku tych owoców oraz przydatnym sposobem na ich ochronę przed zepsuciem. W takiej postaci można je przechowywać w suchym
i przewiewnym pomieszczeniu nawet do 8 miesięcy. Suszone jabłka są doskonałym dodatkiem do zimowej herbatki,
a niektórym zastępują nawet ciasto i inne słodycze.
Składniki:
- Jabłka
Przygotowanie:
Zebrać, posortować i umyć jabłka. Następnie pokroić jabłka poprzecznie razem ze skórką i gniazdami nasiennymi na cienkie plastry. Wyłożyć plastry jabłek cienka warstwą na specjalne sito. Napalić drewnem w piecu kaflowym do momentu, aż płyta będzie gorąca (można wtedy już nie podkładać do paleniska).
Ustawić na płycie na metalowych wspornikach sito z plastrami jabłek i suszyć je do 48 godzin (dwuetapowo, tj. z przerwą – od czasu do czasu przewracając plastry). Czas suszenia jabłek zależy od ich odmiany, terminu dojrzałości i grubości plastrów. Jabłka uznamy za dostatecznie ususzone, jeżeli po przełamaniu i ściśnięciu w palcach, nie będą miały żadnej wilgoci – będą lekko elastyczne, a nawet kruche.
Po wystudzeniu susz przełożyć do papierowych albo płóciennych toreb i przechowywać w suchym, ale przewiewnym pomieszczeniu.
Wpis na LPT: 12 lipca 2021 r. w kategorii Warzywa i owoce
Wnioskodawca: Iwona Wajrach, Gospodarstwo Agroturystyczne, Dylaki k/Ozimka
Więcej o wpisie jabłek suszonych z pieca na Listę Produktów Tradycyjnych znajdziecie TUTAJ