Opolskie ze smakiem oraz z nagrodami!

Kolejny rok z rzędu producenci żywności z naszego regionu triumfują na prestiżowych targach „Smaki Regionów” w Poznaniu, wracając do domu z obfitym dorobkiem nagród. W tym roku Opolskie otrzymało aż 7 cenionych „Pereł”, przyznawanych przez kapitułę konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. To kolejny ogromny  sukces naszego regionu!

Tegoroczne PERŁY  otrzymali:

1)Andrzej Krzak PPHU Gospodarstwo Pasieczne „MAJA” za rudnicki miód akacjowy
2) Gminna Spółdzielnia “Samopomoc Chłopska” Praszka za chałkę
3) Maria Magosz Cukiernia Magosz za krajanki z serem, makiem, jabłkiem
4) Stowarzyszenie,,Nasze Górki”  za Tort śląski
5) Koło Gospodyń Wiejskich Kazimierz l za rumtopf
6) Lidia Fronia za windbojtle
7) KGW w Zwanowicach za zupę fasolową z wędzoną śliwką i łazankami oraz królika w śmietanie.

Oprócz Pereł do przedstawicieli inicjatywy Opolskie ze Smakiem trafił także medal Targów Smaki Regionów, przyznawany wystawcom biorącym udział w targach za najlepsze produkty spożywcze. W tym roku medal otrzymała  Kakałówka z Cukierni Magosz.

Ponadto  Klucz do Polskiej Spiżarni został przyznany Państwu Małgorzacie i Romanowi Famułom Jest to nagroda przyznawana osobom, organizacjom lub instytucjom zasłużonym w promocji żywności lokalnej Kozi Dar Chudoba  to rodzinna marka naszego regionu, producent wyśmienitych kozich serów i rodzice wspaniałych synów, zaangażowanych w rozwój rodzinnego gospodarstwa. Rekomendacja do nagrody została złożona przez  Urząd Marszałkowskiego Województwa Opolskiego

Targi trwały cały weekend, a województwo opolskie prezentowało w tym roku na swoim stoisku produkty rodzimych producentów:

  • Smarduch Family Distillery & Nalewki Kresowe
  • Gospodarstwo Rybackie “Markowe” Elżbieta Bartosik
  • Cukiernia Magosz
  • PPHU Maja Andrzej Krzak
  • Kozia Ferma Wysoka Aneta Pająk
  • Zmiany Zmiany
  • Delicious HOME MADE Irena Jasińska
  • Leśniczówka Gościejowice sp. z o.o.

 

Targi „Smaki Regionów” to doskonała okazja do promocji i docenienia wyjątkowych smaków oraz tradycji kulinarnej Opolszczyzny. Sukces tegorocznych laureatów tylko potwierdza, że to województwo jest prawdziwym liderem w produkcji doskonałej jakości produktów spożywczych. Wszystkim serdecznie gratulujemy!