Podczas Święta Województwa Opolskiego w Mosznej poznaliśmy zwycięzców regionalnego etapu XXIII Ogólnopolskiego Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Mieszkańcy naszego regionu po raz kolejny pokazali, że Opolszczyzna to prawdziwy tygiel kulinarny.
W strefie „Opolskie ze smakiem” odbywało się wiele ciekawych i smacznych wydarzeń. Najpierw odbył się XXIII Ogólnopolski Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Organizatorem konkursu jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego we współpracy z Marszałkiem Województwa Opolskiego, przy współpracy Opolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Łosiowie. Konkurs odbywał się w dwóch kategoriach: produkt i potrawa. Poznaliśmy nagrodzonych i wyróżnionych, a także nominowanych do nagrody „Perła”.
Kamil Klekowski przeprowadził pokazy gotowania z degustacją, potraw przygotowanych na bazie produktów z europejskim oznaczeniem geograficznym.
Najmłodsi uczestnicy strefy mogli wziąć udział w warsztatach malowania toreb ekologicznych przy użyciu wzoru opolskiego, dekorowania ciasteczek we wzór flagi europejskiej, warsztatach zielarskich, czy wykonać zdrowe przekąski.
Ponadto Lokalne Grupy Działania prezentowały swoje rękodzieło, produkty lokalne oraz przeprowadzały ciekawe warsztaty dla dzieci.
Oprócz ciekawej prezentacji kulinarnej można było także zakpić produkty od producentów zrzeszonych w inicjatywie Opolskie ze smakiem. Miody, chleby, przetwory owocowo-warzywne, soki z lawendy, sery kozie, sery krowie to tylko niektóre produkty jakie były dostępne dla odwiedzjących strefę.
Poniżej przedstawiamy listę nagrodzonych osób w konkursie:
KATEGORIA „PRODUKT”:
I. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
Produkty i przetwory mięsne:
NAGRODA GŁÓWNA: Kiełbasa z kozy w krauzie , Gospodarstwo agroturystyczne „Ranczo w dolinie Odry” Krystyna Henzel
Wyróżnienie: Metka , Gospodarstwo rolne, Jan Gorzellik
Produkty i przetwory z ryb:
NAGRODA GŁÓWNA: Sandacz otmuchowski, KGW Kijów
Wyróżnienie: Jesiotr opolski, KGW w Dąbrowie
Produkty mleczne:
NAGRODA GŁÓWNA: Dymiona koza – ser kozi wędzony, Kozia ferma Aneta Pająk
NAGRODA GŁÓWNA: ser twarogowy w solance , OSM w Oleśnie
Wyróżnienie: Ser twarogowy kozi Aleksandra Wierszak
Wyróżnienie: Izbicki ser smażony, Wiejskie Dobroci, Piotr Paterok
Miody:
NAGRODA GŁÓWNA: Miód z sadu, Pasieka Zapylone Kewin Kroll
Wyróżnienie: Miód ze spadzi iglastej, Szczepan Mały
II. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego
Przetwory owocowe :
Wyróżnienie: Pflaumus , Lidia Fronia
Wyroby cukiernicze:
NAGRODA GŁÓWNA: Kraple – pączki, Cukiernia Magosz Maria Magosz
NAGRODA GŁÓWNA: Piernik z latwergą, KGW Głogówek Winiary
NAGRODA GŁÓWNA: Tort Pani Rejentowej – weselny KGW w Bogdanowicach
Wyróżnienie: Cykata z rabarbaru, SKGW w Chróścinie
III. Napoje regionalne
Napoje bezalkoholowe:
NAGRODA GŁÓWNA: Mjodek imbirowy omy Hejdli, KGW w Wawelnie
Wyróżnienie: Sok jabłkowy , Renata i Joachim Czichon
Napoje alkoholowe:
Nagroda Głowna: Browar Opolski, Piwo Hubertus Saison
Wyróżnienie: SKGW Chrzelice, Nalewka miętowa
IV. Inne produkty regionalne:
Nagroda Głowna: KGW w Dąbrowie, Murzin
Nominacje do PERŁY w kategorii „Produkt”:
- Anna Smreczak, „Namysłowski złoty”
- PPHU Gospodarstwo Pasieczne „MAJA” Andrzej Krzak, Rudnicki miód akacjowy
- Pasieka Opawska Barć, Katarzyna Maryniak, Miód leśny nektarowo – spadziowy
- Gminna Spłódzielnia „Samopomoc Chłopska”, Chałka
- Cukiernia Magosz Maria Magosz Krajanki z serem, krajanki z makiem, krajanki z jabłkiem
- Lidia Fronia, Windbojtle
- Stowarzyszenie “Nasze Górki”, Tort śląski
- KGW Kazimierz, Rumtopf
KATEGORIA „GASTRONOMIA”:
I miejsce: Opolanka sp. z o. o.: polewka i rolada z karpia z kapustą czerwoną i kluskami
II miejsce: KGW w Zwanowicach: zupa fasolowa z wędzoną śliwką i łazankami, królik w śmietanie
z ziemniakami i buraczkami
III miejsce: KGW Zimna Wódka: żur na swojskiej maślance i polędwiczka wieprzowa w specjalnej otoczce z kudłatymi kluskami i młodą kapusta
Wyróżnienie: KGW w Kuniowie: Zupa Omy Moni i kluski nadziane krupniokiem
Nominacja do Perły:
1) Opolanka sp. z o. o.: polewka rolada z karpia z kapustą czerwoną i kluskami
2) KGW w Zwanowicach: zupa fasolowa z wędzoną śliwką i łazankami, królik w śmietanie
z ziemniakami i buraczkami